Világgazdaság

Tengerentúli pénz Európában

Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piac élénkülése az észak-amerikai és a közel-keleti befektetőknek köszönhető leginkább. Az első fél évben a tranzakciók negyedét a régión kívüli befektetők hajtották végre

A második negyedévben tovább nőttek az európai kereskedelmi ingatlanbefektetések és 6 százalékkal felülmúlták az első negyedév befektetéseit. A tranzakciók összértéke 32,6 milliárd euróra rúgott, ami 22 százalékkal több mint a tavalyi második negyedév teljesítménye, így Európa 2007 óta a legjobb negyedévet érte el. Ugyanakkor a határokon átnyúló befektetetések is tovább nőttek Európában, mind abszolút értékben, mind a piac arányában. A CBRE adatai szerint az év első felében a külföldi vevők a tranzakciók értékének 44 százalékában vettek részt, szemben a 2012-es első félév 40 százalékával. Jelentős változás következett be a határokon átnyúló ingatlanbefektetések esetében: Európa más országaiból érkező befektetők tranzakcióinak aránya már csak 16 százalék, míg 2011-2012 során ez az arány még 20 százalék körül ingadozott.

Az Európán kívüli intézményi befektetők egyre fontosabb szerepet játszanak a kontinensen: 2013 első felében a tranzakciók 28 százalékát hajtották végre, míg egy évvel korábban még csak 19 százalékot. A nem európai befektetők csoportjában is jelentős változás történt: a teljes piac egyre nagyobb, ma 13 százaléka köthető észak-amerikai befektetőkhöz, hozzájuk tartozik a határon átnyúló tranzakciók 24 százaléka. A közel-keleti vásárlók is egyre érdeklődőbbek: övék a piac 9, a határon átnyúló tranzakciók 21 százaléka. A közel-keleti tőke általában intézményi befektetőktől érkezik, a vásárlások közel fele állami alapokhoz köthető, leginkább Londonban aktívak és az irodaingatlanokat részesítik előnyben, bár néhány jelentős kiskereskedelmi ingatlant is megvásároltak. Európán belül a német befektetők maradtak a legjelentősebb vásárlók: a nyílt végű befektetési alapok jóval több mint egymilliárd euróért vásároltak ingatlanokat.

németh lászlóné forintárfolyam energetika Giró-Szász András