Világgazdaság

Még mindig túl sok műtrágya jut a Balatonba

A Balaton halállományát a tó vízminőségének javításával lehetne stabilizálni Farkas Andrea, a Magyar Klímaklub elnöke szerint, akit a magyar tenger állapotáról kérdeztünk.

– Miért virágzik ki minden évben a Balaton?
– A Balaton dús tápanyagkészletű, öregedő tó, így nem csoda, hogy időről-időre kivirágzik benne az alga. A szakemberek azt állítják, hogy a tó tiszta, a vize jó minőségű. Csak a legrosszindulatúbbak emlékeznek a több évvel ezelőtti, igen látványos algavirágzásra.

– Pedig erre szinte minden évben sor kerül.
– Mert tele van szerves anyaggal. Magas a nitrát- és a foszfortartalma miatt, tartós meleg esetén ellepi a kékalga, amely az élő szervezetekre veszélyes toxikus anyagokat termel. E mérgek az embereknél például bőrkiütéseket, vagy szaruhártya-gyulladást okozhatnak. Egyébként foszforból, nitrogénből és műtrágyából az utóbbi tíz évben a korábbi mennyiség háromnegyede még mindig belemosódott a tóba, ezért igen fontos lenne a szennyezés csökkentése. Már negyven százalékos csökkenés észrevehető javulást okozna.

– Erre lenne a csatornázás is.
–Igen, de sajnos a csatornázottság a tóparti településeken még mindig elég hiányos. Ha még ilyen mértékű sem lenne, mint most, akkor nem biztos, hogy egészségügyi okokból nyugodt szívvel fürödhetnénk a Balatonban. A tó vize nyugatról kelet felé haladva tisztább, a legtisztább pedig a partoktól háromszáz méterre befelé.

– Hogyan hat a Balaton vízminősége a tó halállományára?
– Nemrég azt hallottam, hogy a Balaton-parti éttermekben nem mindig kapható a tóból származó hal, gyakran máshonnan hozzák. A Balaton halállományát a vízminőség további javításával lehetne stabilizálni, növelni pedig csak telepítéssel. Az oxigénfaló növények, az algák a felelősek azért, hogy a régebben legendás balatoni dévérkeszegek és a keszegek száma jelentősen megfogyatkozott.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) tech makroadatok sport balatonGoldman Sachs Ukrajna Kis Miklós Zsolt RTL Klub makromutatók Egészségügy - Gyógyítás