Világgazdaság

Panamán át csatornázták a piszkos pénzeket

Tízmilliónál is több titkos dokumentum került nyilvánosságra, melyek lerántják a leplet rengeteg, eddig rejtve maradt panamai offshore ügylet mögött álló valódi tulajdonosról.

Négy évtized pénzmosásgyanús tranzakcióihoz szolgáltatott biztonságos hátteret a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda, szolgáltatásait a globális politikai elit színe-java, sportolók, művészek és üzletemberek sora vette igénybe a Süddeutsche Zeitunghoz kiszivárogtatott és oknyomozó újságírók által feldolgozott dokumentumok szerint. Biztonságról már múlt időben beszélhetünk, az iroda által megalapított 215 ezer offshore céggel kapcsolatos 11,5 milliónyi irat, e-mail elemzéséből ugyanis kiderült, ki milyen adóelkerülései szándékkal kereste meg a panamai­akat, akik a világot lefedő 40 képviseletből álló hálózat közvetítésével kínálták szolgáltatásaikat tehetős ügyfeleknek.  

Az egy éven át feldolgozott iratanyagban 12 hivatalban lévő vagy már háttérbe szorult politikust neveznek meg, rajtuk kívül – egyelőre – 128 híresség neve szerepel a listán. Az igazán nagy halak azonban csak „közeli” státusban szerepelnek, így Vlagyimir Putyin gyerekkori barátait, üzleti körét nevesítik, de a maga orosz elnök neve nem bukkan fel az iratokban. Ilyen kapitális hibát az egykori hírszerző aligha követne el, az viszont az orosz félfeudális viszonyokat ismerők szerint kategorikusan nem zárható ki, hogy az „udvartartásában” lévő bizalmi emberei az állami vagyonból is adóparadicsomokba síboltak ki milliárdokat. Példaként hozzák fel azt a tranzakciósorozatot, amelyben a Putyin közeli üzletemberek legalább 2 milliárd dollárt futtattak meg egyetlen nap alatt. Ehhez három országban négy céget hoztak létre 24 órán belül, és két bank szolgálatait is igénybe vették ahhoz, hogy követhetetlenné tegyék a pénz útját. A Kreml lejárató kampányról beszél, és cáfol minden panamai kapcsolatot.

Az első vezéráldozat az izlandi miniszterelnök, Sigmundur David Gunnlaugsson lehet, aki ellen bizalmi szavazás lesz, miután kiderült, hogy a panamai közreműködéssel a Brit Virgin-szigetek adóparadicsomában jegyeztette be feleségével közös befektetési cégét. Az ellenzék a korrupció ellen papoló Gunnlaugsson lemondását követeli, ám a kormányfő ragaszkodik a székéhez. Nem véletlenül, hiszen ha választásokat írnának ki, az az ellenzéki Kalóz Párt sikerét hozná.

Szakértők rámutatnak, hogy nem minden offshore illegális, viszont a tulajdonosi háttér „kikockázása” nagyban elősegíti a fekete pénzek ily módon történő kifehérítését. Maga a rendszer a korrupció melegágya, ezt igazolják a most és ezután nyilvánosságra kerülő belső anyagok. A Transparency International szerint globálisan fel kellene számolni az offshore adóelkerülési lehetőségeket, megoldást a korrupció visszaszorításában csak ez hozhatna.

A kiszivárogtatás bűncselekmény, a pénzmosást elősegítő céghálózatok létrehozása és adásvétele ezzel szemben a szokásos ügyvédi tevékenység körébe tartozik Ramon Fonseca érvelése szerint. Az ügyvédi iroda társalapítója AFP hírügynökségnek elmondta, hogy nem az ő felelősségük, ha az általuk legálisan alapított cégek tulajdonosai visszaéléseket követnek el.

Keresik az egzotikumokat

Közel 700 vállalkozás működik Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – hívja fel a figyelmet az Opten. Bár a szigorodó jogszabályok és a botrányok miatt a cégalapítási láz lecsengett, a transzparencia hiánya, az anonimitás és az adóoptimalizáció miatt ma is népszerűek az offshore helyszínek. A panamai portfólió méretre vegyes, de a 700 cégből 15 milliárdos nagyságrendű éves árbevétellel rendelkezik. Panama egyébként nem is a legnépszerűbb offshore ország, Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname is megelőzi a sorban.




Azóta kiderült: az MSZP volt pénztárnokának, Boldvai Lászlónak a felesége is a listán szerepel. Konti 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Szamoán bejegyzett, Tanka Ltd. nevű cégben. A kiszivárgott iratok alapján nem ő maga intézkedett a cég ügyeiben, hanem a svájci tanácsadó cég, a Sieber Consulting. -->

Offshore-botrány Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) MKB Bank Nemzetközi konfliktusok sztrájk kutatás EKB hivatali visszaélések turizmus Politikai közvélemény-kutatások tech makroadatok Petro Porosenko Vállalati jelentések sport Orbán Viktor autóipar Terror Brüsszelben Elemzői vélemények Népszavazás Vlagyimir Putyin Bűnügyek offshore oktatás energetika gyógyszeripar A KSH jelenti repülés makromutatók Részvénypiacok Élelmiszerpiac A munka világa hitel Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Magyar Telekom Nyrt. Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában menekültek Európai Unió Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac infokommunikáció kiszivárogtatásOffshore-botrány Adórendszer Magyarországon korrupció botrány