London még tárgyal az EU-val, de kudarcra számít

Külföldi gazdaság | Világgazdaság

Az Egyesült Királyságnak arra kell készülnie, hogy január 1-től a világkereskedelem általános szabályai határozzák meg kapcsolatait az Európai Unióval, mert nem sikerül kétoldalú megállapodást elérni az új keretekről – erre készített fel mai televízió-nyilatkozatában Boris Johnson brit kormányfő.

A miniszterelnök korábban a pénteki napot jelölte meg határidőként az áttörésre a hosszadalmas kétoldalú kereskedelmi tárgyalások ügyében.

Az EU kétnapos csúcstalálkozóján résztvevő állam- és kormányfők azonban nem tettek engedményt, és csütörtöki közös nyilatkozatukban a briteket szólították fel visszakozásra a vitatott kérdésekben.

Fotó: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP

Johnson ellenben – miközben még folyt a csúcstalálkozó – az Európai Uniót sürgette, hogy változtasson a hozzáállásán. A kormányfő nem ment addig, hogy felborítsa a tárgyalóasztalt, és Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott: a jövő héten Londonban folytatódhatnak a tárgyalások. Az idegőrlő „gyávanyúl-játék” azonban, amelyben mindkét fél arra számít, hogy a másik – a szabályozatlanságtól várható óriási gazdasági károktól megrettenve – visszavonul, már nem folytatódhat sokáig: ha november elejéig nem születik megállapodás, az új szabályok ratifikációs folyamata már nem tud időben végigfutni ahhoz, hogy január 1-től életbe léphessenek. A fő vitatémák, amelyekben a felek nem tudtak egyetérteni és a másik nagyobb rugalmasságát sürgeti. A halászati jogok és az állami támogatások szabályozása, illetve Észak-Írország kereskedelmi státusza.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

Snowden korlátlan lakhatási engedélyt kapott Oroszországban

A férfi még áprilisban a lakhatási engedélyének hároméves meghosszabbítását kérte az orosz bevándorlási hatóságoktól.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátás elérése a nyílt tengereken

A fosszilis üzemanyagoktól való függésünknek szörnyű hatása van a bolygóra, különösen az óceánjainkra. Vélemény.
Világgazdaság Piactér