A léüzemek meghirdették a léalma induló felvásárlási árát. A kilogrammonkénti 34–37 forint a tavalyi szinten, illetve 2-3 forinttal az alatt van. „Ezek még nagyon kis mennyiségekre vonatkoznak, vagyis nem száz százalékban mérvadók” – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Még nagyon a szezon elején vagyunk, de a várható hozam máris jóval kisebbnek ígérkezik a tavalyinál, amikor pedig gyenge volt a termés, ezért nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.
Az idei uniós termés a várakozások szerint ugyanakkora lesz, mint a múlt évben, vagyis 10,7 millió tonna. Magyarországon viszont a 2019-es 400 ezer tonna után csak 300-350 ezer tonnáról szólnak az előrejelzések. Markáns különbség az is, hogy míg tavaly augusztusban, a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc.
A sűrítménypiac a járványhelyzet idején megtorpant, mert a HoReCa-szektor leállása miatt esett a kereslet. Mégsem halmozódtak fel emiatt nagy készletek a FruitVeB alelnöke szerint, mert tavaly a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.
A felsoroltak a piac keresleti jellegét erősítik, de még nem lehet megbecsülni, hogy mennyivel erősítik jobban, mint tavaly – mondta Apáti Ferenc. A termésbecslésekben is van némi bizonytalanság, ez a plusz-mínusz 15 százalék pedig Lengyelországban akár félmillió tonna termést is jelenthet. Ekkora mennyiség, ha nem is fordítaná meg a trendet, de hathat a piacra, mindkét irányba.
Információk szerint minden jelentősebb almatermelő országban az átlagosnál kevesebb alma terem, ezért most külföldről is keresik az almát, ami jó exportpozíciót biztosít a magyar termelőknek. Ha a külföldi piacok „kihúzzák” az étkezési almánk egy részét, akkor a belpiaci keresleti jellege erősödhet, de hogy mennyire, az Apáti Ferenc szerint egyelőre szintén megbecsülhetetlen.
A minőségről is korai még beszélni, mert a gyümölcs várható méretében is van bizonytalanság. Pedig a méret fontos, mert nemcsak az étkezési és az ipari alma arányát befolyásolja, hanem a teljes mennyiséget is. Az is kérdés, hogy ennyi fagy- és hideghatás után mennyi alma hullik le a szüret előtt: ha sok, az az ipari alma arányát növeli az étkezési rovására. Mindennel együtt Apáti Ferenc azt gondolja, hogy az almatermésnek az idén is csupán az egyharmada lesz étkezési minőségű.
A piacokon egyelőre nyári alma kapható, amelyet július vége óta szüretelnek. A termés ebben a kategóriában is gyenge. Mivel a tavalyról betárolt alma a nyári alma megjelenésére már elfogyott, a friss termésnek – a 2019-es helyzettel ellentétben – nem kellett az előző évi készletekkel versenyeznie. A gyenge termés és a tavalyi árualap elapadása következtében az árak szokatlanul magasak: az átlagos évek szintjéhez képest megduplázódtak. A nettó termelői árak kilogrammonként 200-300 forint, a nagybani piaciak 400-450, a fogyasztóiak pedig 600-700 forint körüliek. Apáti Ferenc úgy véli, ezek az árak a gála fajta szüretére augusztus végén kissé majd mérséklődnek, de a mostani várakozások szerint még mindig a gálánál megszokott szinten, illetve a tavalyinál jóval magasabban maradnak. A következő mérföldkő szeptember közepén az lehet, amikor a lengyel exportőrök a tömeges szüret megindulásával megjelennek a piacon – egyelőre nem tudni, milyen árral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.