BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyóban a zöldborsó termőterülete

Az elmúlt időszakban annyira lecsökkent a hazai zöldborsótermelés területe, hogy az már a feldolgozók érdekeit is erősen veszélyezteti.

Válságstáb jött össze a múlt héten az Agrárminisztériumban, miután az elmúlt időszakban annyira lecsökkent a hazai zöldborsótermelés területe, hogy az már a feldolgozók érdekeit is erősen veszélyezteti – olvasható a csütörtökön megjelent Figyelőben.

A lapnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt jelezte, hogy a termelők erősen kritizálták azt a szerződéses rendszert, amelyben a többlettermést csak igen nyomott áron vették át a feldolgozók. Ez nem ösztönzi őket a technológiai fejlesztésekre és a magasabb hozamok elérésére, ami egy visszás helyzetet teremtett.

Fotó: Laufer László / Új Dunántúli Napló

Olyannyira, hogy a megbeszélésen a feldolgozók kérték a szaktárcát arra, hogy az állam adjon a termelőknek kiegészítő támogatást. Ezt viszont maguk a termelők, illetve az őket képviselő termelői értékesítő szervezetek utasították vissza, mondván dotációk java része korábban sem náluk landolt, ugyanis azok értékével arányosan csökkentett árat kaptak terményükért.

A zöldborsó terméscsökkenése jelentős kockázat a feldolgozóiparnak, mivel Magyarország lényegében nagyhatalomnak számít a csemegekukorica feldolgozásban, ám kapacitásaik java része az év egy időszakában lekötetlen marad, ha nem jutnak elegendő mennyiségű borsóhoz.

További részletek a csütörtökön megjelent Figyelőben

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.