Agrár

Jelentős kárt okozott a fagy a barackosokban

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok.

Az elmúlt napok extrém időjárása, különösen az éjszakai-hajnali fagyok országszerte károkat okoztak a csonthéjasoknál, főképp a – legkorábban virágzásnak induló – kajsziban, valamint az őszibarackban – közöltea Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Számos más gyümölcs a hetekben kezdi meg a virágzást, illetve ez a kötődések kialakulásának időszaka. Összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt az időjárás.

A kamara emlékeztetett arra, hogy

a kajszibaracknak 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg, de szinte minden gyümölcsfajtából kevés termett.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is. Ezen időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség.

Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A kamara szerint a szélsőségessé váló időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a hazai nemesítési programot;

időszerű lenne általánossá tenni a telepítendő fajokból, fajtákból folyamatos adaptációs kísérletek beállítását, amelyek alapján eldönthető, hogy megfelelnek-e a hazai termesztési körülményeknek.

A köztestület közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány a következő években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosít a hazai agrárium fejlesztéséhez, hatékonyságának növeléséhez, ennek keretében a hazai gyümölcsnemesítés újbóli megerősítésére is sor kerülhet.

barack Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fagy kajszibarack NAK gyümölcs
Kapcsolódó cikkek