Csökkenő zöldborsó-vetésterületről számolt be a KSH: adatai szerint Magyarországon 2019-ben 19,2 ezer hektáron 91,4 ezer tonnányit termeltek, míg 2018-ban 21,7 ezer hektárról 89,8 ezer tonnát. Az idei hideg április miatt a zöldborsó kelése és fejlődése lassabb volt, ezért a betakarítás késve indult – idézi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése a szakértőket.
Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A kivitel az előző évinél egy százalékkal magasabb volt 2020-ban, és 58,8 ezer tonnát tett ki.
A legjelentősebb felvevőpiac Oroszország volt, emellett többek között Németországba, Olaszországba és Litvániába is szállítanak ebből a zöldségből.
Az idei év első negyedévében 28 százalékkal, 10 ezer tonnára csökkent az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakával összevetve. A legnagyobb felvevőpiac Németország (2,4 ezer tonna) és Olaszország (1,4 ezer tonna) volt, Oroszországba 58 százalékkal kevesebbet, 398 tonnát szállítottak.
Fagyasztott zöldborsóból tavaly 27 százalékkal, 10,6 ezer tonnára csökkent a kivitel.
A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói 2020-ban Németország, Görögország és Románia voltak.
Az idei év első három hónapjában 36 százalékkal nőtt a fagyasztott áru kivitele, miközben a behozatala 77 százalékkal csökkent 2020 azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból került fagyasztott zöldborsó.
Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó felvásárlási ára egy tonnára vetítve 107 877 forint volt 2020-ban, 15 százalékkal haladta meg az előző évit – jelezték az AKI mérései. A Budapesti Nagybani Piacon a termelői ár kilogrammonként 837 forint volt 2020-ban, ez pedig 58 százalékkal magasabb ár az egy évvel azelőtti 530 forintos átlagnál. A zöldborsó az idén a 19. héten jelent meg 2200 forint kilogrammonkénti áron, majd a 20–24. héten az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal emelkedett a termelői ára, kilónként 1015 forintra.
Az EU27 belső piacán 42,1 ezer tonna kivitelével 2020-ban Magyarország volt a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr, a legnagyobb importőr Németország, 30,5 ezer tonnával. Az unió kivitele ebből a zöldségféléből lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis a 69,7 ezer tonna konzervkivitellel szemben csupán 6 ezer tonna import állt 2020-ban. A harmadik országokba Olaszország (34,4 ezer tonna) exportált legtöbbet tavaly, majd Magyarország következett a sorban (16,6 ezer tonna). Az EU legnagyobb célpiacára, az Egyesült Királyságba 21 százalékkal, 22,3 ezer tonnára nőtt, míg Oroszországba 34 százalékkal, 13,3 ezer tonnára csökkent a közösség exportja a megfigyelt időszakban.
Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban a Moldvai Köztársaságából (1,6 ezer tonna) és az Egyesült Királyságból (1,1 ezer tonna) került zöldborsókonzerv – írja jelentésében az AKI. Az unió belső piacán tavaly a legnagyobb fagyasztottzöldborsó-exportőr Belgium volt 76 ezer tonnával, majd Franciaország (32,7 ezer tonna) és Spanyolország (25,7 ezer tonna) következett a sorban. Németország és Olaszország vásárolta a legtöbb fagyasztott terméket a közösség piacán, 34-34 ezer tonnát.
A legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország (64,4 ezer tonna), a legnagyobb importőr Belgium (117,2 ezer tonna) volt a belső piacon 2020-ban. Emellett az unió 16,9 ezer tonna friss zöldborsót szerzett be a harmadik országoktól, ennek mintegy kétharmada Hollandiába került.