Újfent hallatott magáról a Tesla: pénteken egyenként 2000 dollárral (739 860 forint) csökkentette

  • Model Y, 
  • Model X és
  • Model S típusú autóinak az árait az Egyesült Államokban, 

napokkal azután, hogy a világ legértékesebb autógyártójának első negyedéves szállításai nem teljesítették a piaci várakozásokat.

Tesla
Mintegy 740 ezer forinttal csökkentek a Tesla-modellek az USA-ban / Fotó: Xinhua / eyevine

A milliárdos üzletember, Elon Musk által tulajdonolt elektromos járműveket (EV) gyártó amerikai cég 42 990 dollárra (15,90 millió forint) csökkentette a Model Y alapváltozatának árait, míg a nagy hatótávolságú és a teljesítményváltozatok ára 47 990 (17,75 millió forint) és 51 490 dollár (19,05 millió forint) lett – olvasható a Tesla honlapján a Reuters tudósítása szerint.

A Model S alapváltozatáért ugyanakkor 72 990 dollárt (27 millió forint), az „upgrade-ért” pedig 87 990 dollárt (32,55 forintot) kell fizetni. 

A Model X jelenleg 77 990 dollárt (28,85 millió forint) kóstál a tengerentúlon, de ha az alapverziónál többre, jobbra vágyik az ember, akkor 92 900 dollárt (34,37 millió forint) kell kipengetnie.

A Tesla North America egy másik X-bejegyzésében azt is tudatta, hogy májustól változik, jelen formájában megszűnik az ajánlási programjuk, amelyben a régi tulajdonosok krediteket gyűjthetnek, ha új vevőket hoznak a cégnek. A kreditek Magyarországon ingyenes töltésre vagy Teslagyár-látogatásra válthatók be, más országokban azonban a Tesla-shopban értékes kiegészítőket is lehet vásárolni belőlük – mutat rá cikkében a Villanyautósok szakportál.

Musk közben elhalasztotta tervezett indiai útját, amely során Narendra Modi miniszterelnökkel találkozott volna, és bejelentette volna a dél-ázsiai piacra való belépési terveit.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az összes, eddig leszállított Cybertruckot visszahívja a Tesla a gázpedál meghibásodása miatt, mely könnyen beakadt, az ütközés veszélyét hordozva magával.

A 3878 jármű visszahívása ugyanakkor egy újabb eseménydús hetet zár le a vállalat életében: a napokban elbocsátották a Tesla-dolgozók tizedét, de távozott két felső vezetője is. Ráadásul arra kérték a részvényeseiket, hogy adják vissza fizetését, melyet egy delaware-i bíróság semmisített meg.