BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Elon Musk arrives at the 10th Annual Breakthrough Prize Ceremony held at the Academy Museum of Motion Pictures on April 13, 2024 in Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Elon Musk útja a PayPaltól a Teslán át a Starlinkig

Elon Musk nevéhez olyan ikonikus cégek alapítása, illetve megszerzése fűződik, mint a PayPal, a Tesla, az X (Twitter), a ChatGPT, a SpaceX, az xAI és a Starlink, valamint a Neuralink. Az ember azt gondolná, hogy ilyen vagyont csak tervszerűen lehet felhalmozni, de kiderült, Elon Musk a következő napot sem tervezi meg, ehelyett az ösztöneire hallgatva halad az útján.

Az utóbbi időben úgy tűnik, nem telhet el egyetlen nap sem anélkül, hogy az amerikai milliárdos Elon Musk ne kerüljön a címlapokra. Az X (korábban Twitter), a Tesla és a SpaceX főnöke még mindig a világ egyik leggazdagabb embere, és platformját is egyebek mellett arra használja, hogy nézeteit széles körben ismertté tegye.

Elon Musk, owner of Tesla and the X (formerly Twitter) platform, attends a symposium on fighting antisemitism titled 'Never Again : Lip Service or Deep Conversation' in Krakow, Poland on January 22nd, 2024. Musk, who was invited to Poland by the European Jewish Association (EJA) has visited the Auschwitz-Birkenau concentration camp earlier that day, ahead of International Holocaust Remembrance Day.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Elon Musk minden trendi gazdasági területen megpróbálja megvetni a lábát / Fotó: Getty Images

A világ leggazdagabb embereként számontartott Elon Musk nettó vagyonát körülbelül 215 milliárd dollárra becsülték március 1-jén.

Ez a vagyon pedig egyre csak gyarapodik, hiszen Musk minden trendi gazdasági területen megpróbálja megvetni a lábát, amiből például a mesterséges intelligencia (MI) sem maradhatott ki. Egyrészt a Neuralink nevű cégénél emberi agyba ültetett csipekkel kísérleteznek, az X-et pedig Elon Musk MI-szuperapplikációvá akarja alakítani, ám követőit kissé megzavarta, mikor kijelentette: a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti.

A Tesla-vezér Elon Musk eközben február végén beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant is, mivel a részben általa alapított cég megtagadta eredeti célkitűzését, hogy nonprofit szervezetként működjön, és ahelyett, hogy mindenki számára elérhető nyílt forráskódú programokat írna, inkább a Microsoft zsoldjába állt.

Honnan indult a milliárdos Elon Musk életútja?

A rendkívül ötletgazdag 52 éves üzletember a dél-afrikai Pretoriában született, ahol már korán megmutatkozott vállalkozó szelleme. Gyermekkorában a bátyjával házról házra járva, házilag készített húsvéti csokoládétojásokat árulva egészítette ki a zsebpénzét, amikor persze még maga sem sejthette, hogy a felnőtt Elon Musk a világ leggazdagabb embere lesz egy szép napon. A Tesla-vezér már 12 évesen kifejlesztette első számítógépes játékát is.

Mindazonáltal később, pretoriai éveire visszatekintve, nehéznek nevezte ezt a korszakot, többek között szülei válása, az iskolai zaklatások és az Asperger-szindrómája miatt, amely enyhe autisztikus zavarokkal jár, és ezért szociálisan elszigetelte. Úgyhogy a majdani SpaceX-tulajdonos Elon Musk a lehető leghamarabb lelépett otthonról. Kanadába, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol közgazdaságtant és fizikát tanult a Pennsylvania Egyetemen, amely amúgy egy igen neves műintézmény, hiszen a legendás Borostyán-liga egyik legjobb oktatási műhelye.

Első felesége, Justine Musk írónő, akivel az egyetemen ismerkedett meg, és akivel 2000-ben házasodott össze, a Marie Claire című lapban megjelent 2010-es cikkében megírta, hogy:

Elon Musk már az első milliói megszerzése előtt sem az az ember volt, aki válaszként fogadja el a nemet.

„A versenyszenvedélyt és az uralomvágyat, amelyek annyira sikeressé tették Elon Muskot mint vállalkozót, nem tette le az ajtóban, amikor hazaért" – fűzte hozzá. Elon már az esküvőjükön, tánc közben megjegyezte, hogy „ebben a kapcsolatban én vagyok az alfa” – emlékezett vissza Justine másfél évtizeddel ezelőtt.

Hogyan jutott Elon Musk a PayPaltól az X-ig?

A Pennsylvania Egyetem után ugyan felvették a Stanford fizika szakára is, ám Elon Musk hamarosan megunta a tanulást, és az 1990-es évek dotcom-boomja idején jó érzékkel két technológiai startupot is alapított a Szilícium-völgyben. Ezek egyike volt az a fintech cég, amelyből végül a ma már jól ismert PayPal lett, és amelyet 2002-ben a társaival 1,5 milliárd dollárért adtak el az eBaynek.

A vételárból rá jutó részt Elon Musk egy új rakétagyártó társaságba, a SpaceX-be fektette – amely az amerikai szövetségi űrügynökség, a NASA költséghatékony alternatívájává kívánt válni, de akkor alapította elektromosautó-gyártó vállalatát is. Elon Musk és a Tesla azóta elválaszthatatlanok egymástól. Érdekesség, hogy Elon Musk 2008-ig csupán a Tesla igazgatótanácsának az elnöke volt, csak abban az évben nevezték ki vezérigazgatóvá is.

Mindkét cég később felforgatta saját iparágát, még ha időnként a pénzügyi összeomlás szélére sodródtak is.

Birodalmát továbbépítve aztán Elon Musk a Twitterre, az azóta X-szé átnevezett közösségimédia-platformra vetette ki a hálóját, melyet 2022 októberében meg is szerzett. Persze nem is lett volna Elon Musk, ha a névváltoztatáson túl nem alakította volna át ezt a céget is gyökeresen. Egyrészt drasztikusan csökkentette a cég alkalmazottjainak a létszámát, beleértve a platform biztonságáért felelős munkavállalók leépítését is, amiért persze kapott hideget és meleget is. Másfelől lehetővé tette a prémium előfizetéseket is az X szolgáltatásaira, hogy a reklámbevételeken túl díjfizetésből is forráshoz jusson a vállalat.

Elon Musk az X-től hosszú távon azt várja, hogy egy olyan „szinte mindenre kiterjedő alkalmazássá” váljon, amely rengeteg szolgáltatást kínál. Egyelőre nem látszik a fény az alagút végén, és a legfrissebb jelentések szerint a cégért eredetileg kifizetett 44 milliárd dollárról 19 milliárd dollárra zuhant a tőzsdéről időközben kivezetett vállalat értéke.

Elon Musk és az MI: a ChatGPT és a xAI

Ahogy a bevezetőben már szó volt róla, Elon Musknak az MI-szektorban is voltak és vannak ambíciói: a ChatGPT anyavállalatának egyik korai befektetője volt, mielőtt júliusban elváltak az útjaik, és Musk megalapította saját cégét, az xAI-t, amelynek

küldetése az univerzum valódi természetének a megértése.

„Nem vagyok túlzottan meggyőződve róla, hogy tudja, mit akar csinálni a következő napon – mondta a BBC-nek Chris Stokel-Walker újságíró. – Nagyon is ösztönösen irányít.”
Egy 2015-ös életrajzában Ashlee Vance író pedig úgy jellemezte Muskot mint konfrontatív mindentudót, akinek hatalmas egója van, miközben ügyetlen táncos és félénk szónok.
A sajtóban nevezték már őrült zseninek és a Twitter legnagyobb trolljának is, hiszen legalább annyira ismert a korlátlan ambícióiról, mint kicsinyes vitáiról, nem is beszélve az állandó pereskedésről, amelyeket a szabályozó hatóságokkal, a befektetőkkel és másokkal vív.

Mekkora a Tesla-vezér Elon Musk vagyona?

Úgy tűnik, hogy mindezek az ellentmondások nem akadályozták meg Elon Muskot abban, hogy szorgalmasan gyűjtögesse a vagyonát.

A Bloomberg szerint ő a világ leggazdagabb embere, nettó vagyonát március 1-jén mintegy 215 milliárd dollárra becsülték.

Ennek nagy részét a Tesla-részvények teszik ki, amelyeknek több mint a 13 százaléka áll a tulajdonában. A Tesla mellett azért ott vannak a többi, már említett cégei is, úgymint a SpaceX, az Xai és az X is. Elon Musk a digitális devizák bajnoka is, és több más kisebb cégben is benne van, köztük az alagútfúró Boring Companyben és a Neuralink startupban is. Ne felejtsük ki azonban a SpaceX által fejlesztett Starlinket sem, amely a világ legnagyobb műholdas internethálózatát működteti.

Elon Musk magánélete

A magánélete meglehetősen zavaros, háromszor vált el, mégpedig kétszer ugyanattól a nőtől, Talulah Riley brit színésznőtől.

Elon Musk őszintén beszél a hibáiról:

„Ha felsorolják a bűneimet, úgy hangzik, mintha én lennék a legrosszabb ember a Földön, de ha ezeket összevetjük azokkal a dolgokkal, amelyeket jól csináltam, akkor már mást mutat a mérleg” – mondta tavaly egy interjúban.

Musknak egyébként tizenegy gyermeke van, a globális felmelegedésnél, azaz a klímaváltozásnál nagyobb kockázatnak nevezte a népességfogyást, amely „a társadalmak összeomlásához vezethet”.

Hatot szült neki az első felesége, hármat pedig Grimes, a kanadai énekesnő, végül kettőt a szintén kanadai Shivon Zilis, aki több technológiai cégnél, köztük a Teslánál és a Neuralinknél töltött be vezető pozíciót.

Amikor Elon Musknak és Shivon Zilisnek megszülettek az ikrei, Musk rögtön kiposztolta: 

Látható, hogy mindent megteszek az alulnépesedési válság leküzdése érdekében.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.