Az előzetes becslések szerint az Airbus A3XX típusú utasszállító gépének fejlesztése hozzávetőlegesen 10,7 milliárd dolláros veszteséggel jár, amit harmadrészben uniós tagországok, Francia-, Németország, Nagy-Britannia, és Spanyolország állnak -- írja a Reuters. Ezért a minap Bill Clinton még hivatalban lévő amerikai elnök rosszallását fejezte ki az EU és az Egyesült Államok kapcsolatáról folytatott tárgyalásait követően.
A cég elképzelései szerint a tervezés várhatóan a jövő év végére fejeződik be, s valószínűleg 2004-ben emelkedik a levegőbe az első A3XX szuper-utasszállító. A három osztályra osztott gép alaphelyzetben 555 utas szállítására képes, ami 35 százalékkal több, mint a vetélytárs Boeing--747-esében. Ugyanakkor egy továbbfejlesztett változatban akár 656 ülés is elhelyezhető, de számuk akár 800-ig is növelhető.
A három fedélzet közül a felső kettő az üléseké, a harmadik a csomagoké. A fennmaradó részben helyezik el a hálókat és fürdőszobákat. A gép valamivel több mint 15 ezer kilométert tud majd egy tankolással megtenni, szemben a Boeing 13,5 ezer kilométeres hatótávolságával. Emellett teherbírása is nagyobb az amerikaiénál. Hajtóműveit a Rolls-Royce, a Pratt & Whitney és a General Electric közös vállalkozása is gyárthatja.
Mint a Reuters jelentéséből kiderül, eddig már hat céggel -- köztük az Air France, az Emirates Airlines és a Quantas Airways -- összesen 50 A3XX szállítására írt alá megállapodást az Airbus. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a Lufthansaval, a British Airwaysszel és a FedEx légi gyorsfutár-vállalattal is.
Az Airbus arra számít, hogy a következő csaknem húsz évben 315 darab, 80 tonnásnál nagyobb gépre lesz igény a világ légi közlekedésében, s ez mintegy 61 milliárd dolláros piacot jelent az A3XX számára. A Boeing derűlátóbb, szerinte valamivel több mint ezer darab 747-es vagy nagyobb "osztályú" utasszállító gépet vásárolnak majd ebben az időszakban.