Egyre borúsabb a hangulat a szakmában, hiszen sokan csődtől, kényszerű bezárástól tartanak - mondta érdeklődésünkre Thurzó Béláné, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének közgazdasági vezetője.

Ez évben a hazai vendéglátásban átlagosan 15-20 százalékos áremelésre lenne szükség, ám reálisan csupán 5 százalék körüli emelés az, amit elfogad a piac - vélekedik Niklai Ákos vállalkozó, vendéglős. Mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében igen differenciált a fizetőképes kereslet, hiszen elsősorban az üzleti kör az, amely partnerei számára megfizeti az igényes, nyugat-európai értelemben vett színvonalas szolgáltatásokat. Ezt sem a hazai vendégek, sem a külföldi turisták, de még a külföldről érkező konferenciavendégek sem engedhetik meg maguknak. A szervezett, külföldről érkező csoportok - a tapasztalatok szerint - 2-3 százalékos emelést fogadnak el évről évre.

Hasonló napi gondokkal küszködnek a Taverna holdinghoz tartozó éttermek is, ahol a differenciált áremelés megvalósításával próbálkoznak. Mint Tárnoki László vezérigazgató mondta, az áremelés lehetősége korlátozott, az egységek többségében a jövedelmezőség megtartásához más eszközöket kell keresni. Egyelőre az áfaváltozás miatti drágulást hárítják át a vendégekre, míg az egyéb költségnövekedést más módon próbálják meg kitermelni. Például a napszakok szerint differenciálnak, a déli órákban mást kínálnak mérsékeltebb áron, mint az esti órákban. De van olyan vendéglő is, ahol az év egyes időszakai szerint tesznek különbséget.

Ez évben egyébként, a költségek növekedése miatt, a korábbinál is nehezebb helyzetbe került a vendéglátás. Az egyik legjelentősebb tétel a minimálbér emelése, ami önmagában 10-12 százalékos kiadásnövekedést jelent, s ehhez jön még például a gáz-, a villany-, a csatornadíjak emelkedése. Ezen túlmenően az áfaemelés tovább növeli az árakat. Mindezeken felül az uniós csatlakozás okán szükséges, illetve elvárt fejlesztések, így a HACCP rendszer kiépítése is további költséget jelent, ennek finanszírozására nem mindenki képes - foglalta össze tapasztalatait Niklai Ákos.

A főleg belföldi vendégek körében ismert és kedvelt újpesti Öreg Halász vendéglő tulajdonosa, Haász Tamás egyelőre nem gondolkodik áremelésben, tartja tavalyi árait. Sőt még az áfaemelés miatt keletkezett 3 százalékpontos veszteséget sem terheli át vendégeire. Ennek oka - mint mondta -, hogy vendégkörében inkább az életszínvonal stagnálását, némi romlását érzékeli. Ám biztosat e téren nem mer mondani, hiszen ha a szállítók emelnek, akkor ezt már nem tudja a vendéglő elviselni. A vállalkozó úgy látja, az idén nagyon nehéz lesz a talpon maradás, s ennek is az lesz az ára, hogy nem tud semmiféle fejlesztést elkezdeni.

Emellett szükség van a létszám csökkentésére is, hiszen a bérterhek nagymértékben megnehezítik a vendéglő gazdálkodását.