Cégvilág

Túl hangos a szomszéd? Megoldja a "csönd-köpeny"

A Valenciai Műszaki Egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztették ki, amelyből speciális köpeny készíthető. Az öltözéken egyáltalán nem jutnak át a hanghullámok, így a viselője teljesen kizárhatja a külvilágot.

A New Journal of Physicsben ismertetett eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nemsokára a legkülönbözőbb tárgyak, épületek váljanak tökéletesen hangszigetelővé. Az Imperial London College szakértője szerint a speciális anyag elkészítéséhez szükséges technológia régóta rendelkezésre áll, arra viszont csak most jöttek rá, hogyan készíthető ebből hangszigetelő köpeny – írja a BBC.

Az eljárást kidolgozó spanyol tudós-csapat szerint a titok nyitja a szónikus kristály használata. Ez az úgy nevezett meta-anyag speciális akusztikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket – más anyagokkal ellentétben – maga az anyagszerkezet határoz meg. A szónikus kristályokat tartalmazó anyag úgy terelheti el maga körül a hanghullámokat, mint ahogy a víz körbefolyja a folyóban található követ. Jose Sanchez-Dehesa, a Valenciai Műszaki Egyetem kutatója szerint mintegy kétszáz rétegnyi kristály már hatékonyan használható hangszigetelésre, a szükséges vastagság a kiszűrendő hang hullámhosszától függ.

A szakértők szerint a technológia hamarosan teljes mértékben rendelkezésükre áll majd, az akusztikus köpeny előállítása pedig nem túl drága. A "csönd-köpenyt" számtalan területen felhasználhatják majd, például épülhetnek teljesen hangszigetelt lakóházak, koncerttermek, de a hadsereg is hasznát veheti majd, hiszen segítségével jó pár kilogrammnyi szigetelést megtakaríthat a harci járművek esetében.

szigetelés hang köpeny
Kapcsolódó cikkek