Cégvilág

Hol van a legközelebbi pizzéria?

A Google fejlesztésének köszönhetően akár szóban is kérdezhetünk az Iphone-tól. A készülék a hangot digitális fájllá alakítja, és a keresőszervereknek továbbítja, majd megjeleníti a képernyőn.

A hangfelismerés első számú problémája mindig is az volt, hogy a szoftvernek bármilyen ember bármilyen mondatát fel kell ismernie. Az a rendszer, amely valóban képes bármilyen személy hangját dekódolni, hamar utat talál a kereskedelmi szférába – írja a New York Times.

Jelenleg a Yahoo és a Microsoft is kínál hangfelismerő szoftvereket mobil eszközökhöz. A Microsoft Tellme nevű szolgáltatása útirányokra, térképekre specializálódik. A Yahoo szoftvere ugyan tágabb körben használható, de kevésbé fontos, mint a Google-é.

Ráadásul a Google a versenytársakkal szemben jelentős előnnyel rendelkezik. "A szoftver pontossága jelentősen növekszik majd a következő néhány hónapban" – szögezte le a hangfelismerésre specializálódó Raj Reddy a Carnegie Mellon University-ről. A szakértő hozzáteszi: el kell fogadni, hogy a mechanikus hangfelismerés soha nem lesz tökéletes.

A Google számára a hangfelismeréssel kombinált mobilkommunikáció a reklámozás következő szakaszának meghódítása miatt különösen fontos. A mobileszközök jelenleg is helyhez kapcsolódó információkat közölnek, például az iPhone közli, hogy található a legközelebbi pizzéria.

Bár egyelőre még nem indult be ez az iparág, a cég hamarosan a helyhez kötött keresésekhez kapcsolódóan adja el a reklámokat. Ennek ismeretében nem megleepő, hogy a Google szoftvere szabadon felhasználható és a cég tervei szerint hamarosan más telefontípusokon is működik majd.

kereső szerver reklám hang Google iPhone
Kapcsolódó cikkek