Cégvilág

Több ezer embernek mond fel a Metro csoport

Drasztikus leépítést jelentett be a német kereskedelmi lánc, a Metro. A költségcsökkentési program részeként nem kevesebb, mint 15 ezer alkalmazottól válik meg a vállalat. A tervek szerint 2012-ig évente 1,5 milliárd eurót takaírtanak meg.

A vállalat emellett beszerzési és logisztikai hálózatát is átalakítja. Ezeket a tevékenységeket nem központilag, hanem egyes leányvállalatokra leosztva végzik. A Metro csoporthoz az azonos nevű kereskedelmi lánc mellett a Cash&Carry, a Real, a Media Markt, a Saturn és a Kaufhof. A csoport világszerte 300 ezer főt foglalkoztat.

„A cél az, hogy a vállalat rentábilis növekedését hosszú távon fenn tudjuk tartani, valamint versenyképesek maradjuk” – emelte ki Eckhard Cordes, a csoport elnöke. A Metro árbevételének hozzávetőleg 60 százaléka a Németországon kívüli piacokról származik, ám ezek az országok jelentősen rontották a vállalat 2008 ultolsó negyedéves eredményeit. A DZ-Bank elemzői szerint nehéz megjósolni, hogy a metro kulcspiacainak számító közép-kelet európai országokban mikor várható ismét fellendülés.

A Metro csoport papírjaink árfolyama kedvezően fogadta a drámai költségcsökkentési tervet: a kurzus 9 százalékkal  26,79 euróra emelkedett.

Metro Saturn elbocsátás real Cash&Carry válság Media Markt
Kapcsolódó cikkek