Cégvilág

Holnaptól változások az építési engedélyezésnél

Az építési engedélyezésnél igazgatási szakértő is részt vehet a munkában, az út-beruházásnál kötelező a fedezetkezelő alkalmazása - ezek is részei az október 1-jétől hatályos második építési gyorsító csomagnak.

A parlament júniusban fogadta el azt a törvénycsomagot, amely több építési tárgyú jogszabályt módosított azzal a céllal, hogy felgyorsuljanak a beruházások. Szeptember közepén a kormány nyolc rendeletbe foglalta a módosított törvények részletszabályait.

A törvény úgy módosítja az építési törvényt, hogy több település közösen oldja meg az építési hatósági feladatait. A másik újdonság, hogy a jogszabály létrehozza az építésügyi igazgatási szakértő funkcióját. Az ilyen szakértő részt vesz az építési engedély dokumentációjának az elkészítésében, és végigkíséri a teljes folyamatot.

A építtetői fedezetkezelőről mindössze egy paragrafus szól a törvényben, a részleteket kormányrendelet tartalmazza. Októbertől az út-beruházásoknál, majd a többi közbeszerzésnél január 1-jétől, a magánberuházásoknál pedig jövő év április 1-jétől kell fedezetkezelőt megbízni. A támogatásból megvalósuló beruházásokra kiírt közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstár látja el ezt a feladatot havi 100 ezer forintért, míg a magánszférában bank is végezheti e munkát, és a díj alku tárgya.



Újdonság még az építési engedélyezésnél, hogy amíg egy hagyományos családi ház továbbra is 45 munkanap alatt kap építési engedélyt, addig a minősített készházaknál - könnyűszerkezetes épületeknél - 22 munkanapra csökken az engedélyezés ideje.

építési engedélyezés változás
Kapcsolódó cikkek