Cégvilág

Folytatódik a csokiháború

Még nincs vége a hónapok óta tartó csokiháborúnak: Cadbury áltaé kiírt határidő alapján a Kraft Foods holnapig tehet egy kedvezőbb ajánlatot, azonban lehet, hogy már késő lesz. A Hershey 17.9 milliárd dolláros ajánlatot tehet a héten a Cadbury-re, amely így keresztbe húzhatja az amerikai cég felvásárlási szándékait.

A Cadbury részvényeinek árfolyama 1,6 százalékkal emelkedett a délelőtti órákban, miután könnyen elképzelhető, hogy az amerikai Kraft Foods kedvezőbb ajánlatot tesz a cég felvásárlására. Elemzők szerint a Kraft korábbi 7,7 fontos ajánlata után egy minimum 8 fontos javaslatot minden bizonnyal elfogadna a cég tulajdonosi köre. A brit törvényi szabályozások miatt a Kraft ma éjfélig köteles megtenni újabb ajánlatát.

Eközben úgy tűnik, hogy komoly vetélytársa akadt a Kraft-nak: a szintén amerikai Hershey –csoport még pénteken közölte, hogy a Cadbury felvásárlását tudná felvásárlását és nagy valószínűséggel ezen a héten ajánlatot is tesz a brit édességipari óriásra. A The Wall Street Journal értesülése szerint az ajánlat elérheti a 17.9 milliárd dollárt, amely meghaladja a Kraft Foods 17.2 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát.

A lap értesülései szerint a Hershey a Cadbury felvásárlását 10 milliárd dollárig hitelből finanszírozná, amelyet többek között a JP Morgantől és a Bank of Americától kapna, 5 milliárd dollár értékben új részvényeket bocsátana ki, valamint 3 milliárd dollárt magánbefektetők biztosítanának. A törvények szerint a Hershey ajánlatát január 23-ig köteles megtenni.

felvásárlás kraftm cadbury ajánlat
Kapcsolódó cikkek