Cégvilág

Sorozatos üzemanyag áremelések: hol tart most a "turizmus"?

Egyelőre kevés magyar tankol a határhoz közeli horvát és szlovén benzinkutaknál, ahol a magyarországi árakhoz képest most már 20-30 forinttal kerülnek kevesebbe az üzemanyagok - tapasztalta hétfőn az MTI tudósítója.

A Horvátországba Letenyénél, a régi határátkelőnél átlépők a túloldali Muracsánynál (Gorican), közvetlenül a határon érik el az első INA benzinkutat, ahol hétfőn szinte alig fordult meg autó. A töltőállomás dolgozói azt mondták: tudják, hogy a magyarországinál 20-30 forinttal olcsóbb lett január 1-jén a horvátországi benzin és gázolaj ára, de a közeli autópálya-átkelő miatt közel sincs akkor forgalmuk, mint régen.

Az INA kútjánál hétfőn 7,69 kuna (285 forint) volt egy liter 95-ös benzin ára, a gázolajért 7,13 kunát (264 forintot) kellett fizetni (egy kuna 37 forint). A horvátországi üzemanyagárak az utóbbi években általában magasabbak voltak a magyarországinál, legfeljebb a forint tavalyi gyengülése idején volt néha kedvezőbb a horvát ár.

A benzinkutasok azt mondták: egyelőre kevés magyar autó tankolt náluk az elmúlt napokban, de szerintük ez azért is van, mert a régi átkelőhelyet az autópálya megnyitása óta csak kevesen használják. A nyári hónapokon kívül kizárólag a Zala megyei, vagy Muraköz (Medimurje), illetve Varasd (Varazdin) megye lakói vehetik igénybe, viszont a kamionok csak itt léphetik át a határt.

Szlovéniában az elmúlt években kedvezőbb áron lehetett tankolni, de tavaly az áremelkedés és a forint gyengülése miatt már drágább lett a tankolás a Magyarországinál. A januári magyar áremelés után viszont ismét a szlovén kutak váltak olcsóbbá.

Az M70-es autóúton, a Tornyiszentmiklós-Pince határvonalon átlépők a Maribor felé vezető szlovén autópályán elsőként egy Mol töltőállomásnál tankolhatnak. Az árak az egész országban szinte azonosak, így itt is egy liter 95-ös benzinért 1,116 eurót (301 forintot), a gázolajért pedig 1,054 eurót (284 forintot) kell fizetni (egy euró 269,50 forint).

Ugyanezek az árak érvényesek a Rédicstől néhány kilométerre lévő Lendván, ahol az állami tulajdonú Petrol kútjánál rendszeresen megfordulnak a magyar vásárlók. Mint a töltőállomás munkatársai az MTI-nek elmondták: idén, a korábbinál egyelőre kevesebb magyar érkezett, de ennek oka lehet, hogy még nagyon az év elején járunk. 

A korábbi időszakban főként benzinért jöttek a magyarok, az utóbbi időkben azonban inkább a fűtőolaj iránt volt nagyobb a kereslet. A lendvai benzinkúton egy liter fűtőolajért 61 eurócentet (164 forintot) kell most fizetni, és sokan kannákban is viszik ezt az olajfajtát.

A horvát és a szlovén kutaknál is kéthetes időközönként változik az üzemanyagok ára. Horvátországban és Szlovéniában legutóbb egyaránt december 29-én emelkedett kis mértékben a benzin és a gázolaj fogyasztói ára.

benzinturizmus üzemanyag áremelés Szlovákia
Kapcsolódó cikkek