BUX 43,457.58
+4.02%
BUMIX 3,956.67
+0.14%
CETOP20 2,013.3
+1.85%
OTP 10,465
+5.66%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.64%
+0.85%
+2.13%
ZWACK 17,050
0.00%
0.00%
ANY 1,600
-1.23%
RABA 1,170
-0.85%
0.00%
+0.49%
+0.65%
+1.40%
OPUS 189.8
+0.53%
-1.60%
-0.12%
0.00%
+2.34%
OTT1 149.2
0.00%
+1.95%
MOL 2,842
+5.26%
+0.26%
ALTEO 2,360
-1.26%
0.00%
+0.20%
EHEP 1,770
+11.32%
+9.79%
+0.89%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.87%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
+0.47%
-0.38%
+2.92%
+4.05%
-2.99%
+0.81%
GOPD 12,700
0.00%
OXOTH 3,470
-7.22%
+0.44%
NAP 1,210
+1.68%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Dél és észak közötti szállítási tengely épül

Vezetékek. Magyarország néhány éven belül térségi gázelosztó központtá emelkedik annak köszönhetően, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezetéki összeköttetéseket, úgynevezett interconnectorokat létesít a szomszédos országok gázvezetéki társaságaival. Egy dél–észak gáztengely is kiépülhet, amely kapcsolatot teremt a régióban keletről nyugat felé futó távvezetékek között.

„A legelőrehaladottabb állapotban a magyar és a román vezetékrendszerek összekötése van, de az utolsó méterekhez, azaz a határkeresztező vezetékszakaszhoz még egy állami szintű egyezmény is szükséges” – mondta az interconnector projektekről a Világgazdaságnak adott interjújában Zsuga János, a társaság elnök-vezérigazgatója. A beruházást a szerződés szerint 2010 július 1-jén kell átadni. A vezeték évi ötmilliárd köbméteres kapacitásának jelentős részét az FGSZ az előzetes eljárás során már értékesítette.

A már szintén épülő magyar–horvát összekötés hazai, 200 kilométeres szakasza a tervek szerint az év végéig elkészül. Hamarosan leköthetők a kapacitásai is, hogy 2011-ben megindulhasson rajta a szállítás. Mindkét vezetéken mindkét irányban szállítható majd a gáz, vagyis általuk Magyarország további import diverzifikációs pontokhoz jut.

A társaság tárgyal a magyar–szlovák és a magyar–szlovén vezetékrendszerek összekötéséről is. A szlovákiai vezeték megvalósíthatósági tanulmánya már készül. A szlovák partnercéggel közös felmérés szerint van érdeklődés a vezeték iránt. E tanulmány tisztázza majd a szükséges műszaki paramétereket, a valós piaci igényt, s mindezek alapján talán még az idén megszülethet a végleges beruházási döntés is. Az Európai Unió 30 millió euróval támogatja a projekt tervezését, mert az összeköttetést fontosnak tartja a régió energiaellátása biztonságának növelése szempontjából. A vezérigazgató várakozásai szerint még ebben az évben meghatározhatók a szlovéniai összeköttetés műszaki és üzleti feltételei is, s következhet a beruházási döntés.

Piaci vélemények szerint ugyanakkor kisebb sikertörténet a tavaly átadott ukrajnai vezeték, mert nincs megfelelő kereslet a kapacitásaira. A vezérigazgató másképp látja. Egyrészt, mint mondja, most is körülbelül 70 százalékos a cső kihasználtsága, másrészt az igényeket a pillanatnyi gázárak is befolyásolják. Ma nyugat felől olcsóbban importálható gáz, tehát az Ausztria felőli vezetéket kell csúcsra járatni, de a helyzet gyorsan változhat. Ez így van jól, erről szól a piac.

A fent említett dél–észak irányú szállításra a Horvátország–Magyarország–Szlovákia útvonalon lesz lehetőség a két érintett beruházás lezárultával. „Azzal, hogy több forrásból tudunk majd földgázt beszerezni, nagymértékben javul az energiaellátás biztonsága, és ténylegesen megteremtődhet a jogszabályi előíráson túl a szabadpiac” – magyarázta Zsuga János. A gáztengely persze jóval hosszabb lenne: a magyar–horvát összekötésen keresztül térségünk hozzáférhet majd a még felépítendő, horvátországi cseppfolyósföldgáz- (LNG) terminál kapacitásaihoz. A magyar–szlovák összekötés megépülését követően az dél–észak irányú szállítás lehetőségei javulnak tovább, a szlovák–lengyel vezetékrendszer összekötésével pedig ténylegesen megvalósulhat a régió dél–észak irányú ellátásának lehetősége. „Végül a jelenlegi sugaras egyirányú ellátást felváltaná egy hurkolt ellátási útvonalrendszer, amely sokkal-sokkal nagyobb ellátásbiztonságot adna a régiónak. Ez egy olyan ország számára, mint Magyarország, ahol a földgázfogyasztás aránya kiemelkedően magas, nagyon fontos, hiszen 2009 januárját követően nyilvánvalóvá vált az, hogy regionális megoldásban kell gondolkodni. Úgy vélem, erre megvan a politikai és gazdasági akarat is a térségben” – foglalta össze Zsuga János.

Ismert, hogy az FGSZ térségi gázhálót is szervez, NETS néven. Létrehozásáról folynak a tárgyalások a romániai és a horvátországi gázszállító céggel. Zsuga János szerint lassította a folyamatot, hogy mindkét országban állami tulajdonban van a gázszállító cég, és parlamenti választások voltak mindkét országban.

Mivel az FGSZ hosszabb távra méri fel a gázigényeket és kötteti le vezetékei kapacitását, már tudja, hogy az országnak 2025-ben 18 milliárd köbméter gázra lehet szüksége. Ám – mint Zsuga János hangsúlyozza – ebben nagy a bizonytalanság, a kérdés nagyon érzékeny. Egy gazdasági válság után és alatt nehéz felelősen beszélni a várható energiaigényről és gázigényről is. Szerinte a fogyasztás a korábban gondoltnál lassabban fog nőni. VG

Visszaeső gázszállítások

Tavaly nagyjából 20 százalékkal esett a hazai gázszállítás és 10 százalékkal a tranzit a válság miatt. Mindazonáltal a vezérigazgató kedvező 2009-es eredményre számít, mert cége költségei jobban csökkentek, mint amekkora szállítási volumen kiesett.

Az FGSZ tavaly megkezdte az EU által megfogalmazott független szállítói modellre való felkészülést, s ez az idei munkájában is meghatározó lesz.

Folytatja megkezdett beruházásait. „Természetesen nem tévesztjük szem elől a törvényi feladatunkat, a diszkriminációmentes földgázszállítás folyamatos biztosítását” – mondta.Az FGSZ tavaly megkezdte az EU által megfogalmazott független szállítói modellre való felkészülést, s ez az idei munkájában is meghatározó lesz.

Folytatja megkezdett beruházásait. „Természetesen nem tévesztjük szem elől a törvényi feladatunkat, a diszkriminációmentes földgázszállítás folyamatos biztosítását” – mondta. A gázplatform és a tőzsde A platform működéséhez szükséges szabályrendszert az FGSZ már leadta a Magyar Energia Hivatalba. Beszerezte a szükséges számítástechnikai hardver- és szoftverelemeket, és szerződött a pénzügyi tevékenységet végző elszámolóházzal, a Keler Zrt.-vel.

Hamarosan indul a nyilvános próbaüzem is. A törvény által előírt határidőre, 2010. július 1-jére a piac rendelkezésére áll a platform.

Ennek más lesz a szerepe, mint a baumgarteni gáztőzsdének. A napi gáz- és kapacitáskereskedelmi platformot befektetők nem használhatják, csak a gázpiaci engedélyesek, azok is csak kötött szabályok mentén.

Határidős ügyleteket viszont nem köthetnek, mert a platform célja olyan azonnali szerződések megkötése, amely az együttműködő földgázrendszer egyensúlytartását támogatja.

Abban viszont hasonlít a tőzsdére, hogy szabványszerződésekkel dolgozik, anonim módon történik a kereskedés, és elszámolóházat használnak

a kötések során.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek