Mint emlékezetes, a tőkeemelés közvetlen előzményeként, március 10-én utalta át az orosz állami Vnyesekonombank azt a 32 millió eurós bankgaranciát, amelyet az 5 százalékban tulajdonos AirBridge Zrt. vállalt a Malév privatizációjában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) megillető bérleti díjak fedezeteként.
A légitársaság alaptőkéjét összesen 25,4 milliárd forinttal emelte meg a magyar állam, ebből 20,7 milliárd forint a készpénz, 4,7 milliárd forint pedig az tőkévé konvertálása.
Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója korábban már beszámolt arról: a Malév jelentős részben kidolgozott „megmentési tervét” nyújtja be a magyar kormány az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra. Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak a kötelezettségeket tartalmazza a Malév megmentésére kidolgozott konstrukció. A tőkerendezés során megmaradó 3,5 milliárd forint szabad készpénz és a további finanszírozásról szóló megállapodások mozgásteret adnak a Malév működéséhez.
Az iparági tanácsadó bevonásával folyó megmentési program célja, hogy a tavaly 23,43 milliárd forint adózás előtti veszteséget elkönyvelő cég legkésőbb 2012-re nyereségessé váljon. Ennek érdekében további „kemény lépések” várhatók a légitársaság működésében. Így többek között a hálózat átalakítására, további leépítésekre, a szakszervezeti megállapodások és a beszállítói szerződések újratárgyalására kerül sor. MTI-Eco