Cégvilág

Túl a mélyponton a magyar it-piac

Túljutott a mélyponton és az idén - ha mégoly szerény mértékben is - de megint növekedésnek indulhat a magyarországi informatikai piac.

A Business Monitor International (BMI) piackutató cég előrejelzése szerint a számítástechnikai eszközök és szolgáltatások iránt értékben várhatóan 2 százalékkal nagyobb lesz a kereslet, a szállítók 2,9 milliárd dollárnyi (580 milliárd forint)éves üzleten osztozhatnak. A dinamikusabb növekedést az elemzők szerint az ország politikai és gazdasági helyzete nem teszi lehetővé.

Összességében azonban hosszabb távon az uniós források élénkíthetik a piacot a közbeszerzések oldaláról, de még ennél is nagyobb hatással van a reálgazdaság alakulása az iparág teljesítményére. Másfelől a forint tavalyi gyengélkedése Magyarországot ismét vonzóvá tette a informatikai profilú szolgáltatóközpont jellegű beruházások számára.
Az amerikai piackutató öt éves kitekintésben további évi 5,4 százalékos növekedést prognosztizál, ennek alapján 2014-ben a piac mérete elérheti a 3,7 milliárd dollárt is. Az ágazaton belül továbbra is a hardver képviseli a legnagyobb szegmenst, ennek részesedése a következő öt év során mindössze 2 százalékponttal mérséklődik.

Szárnyakat kap viszont a szoftverpiac, az elemzők szerint ebben a szegmensben az idén még 662 millió dollárnyi összbevételt remélhetnek a piaci szereplők, ugyanez a mutató 2014-ben már meghaladja a 926 milliót, ami azt jelenti, hogy a következő öt év során évi 9 százalékos növekedési ütemmel lehet számolni ezen a területen.

A BMI úgy látja, hogy a szoftverpiac meghatározó szegmensét jelentő integrált vállalatirányítási rendszerekből(ERP) a nagyvállalati szegmensben már telített a piac, de ennek a vevőkörnek is eladhatók még a rendszerek újabb verziói, vagy egyéb üzleti alkalmazások, mindenekelőtt az ügyfélkiszolgáló rendszerek(CRM), illetve az üzleti intelligencia megoldások. Ez utóbbiak iránt az elmúlt néhány évben jelent meg komolyabb kereslet a piacon. Ezek mellett valós igények mutatkoznak az egyes iparágakra - mindenekelőtt a pénzügyi szektorra - szabott vertikális alkalmazások fejlesztése iránt is. A BMI elemzői szerint a magyarországi it-szállítók az államigazgatás mellett idéntől ismét építhetnek majd a kis- és középvállalkozásokra is.

A válság tavaly legnagyobb arányban a PC-szegmensben hagyott nyomot, egy év alatt közel 20-25 százalékkal zsugorodott a piac, de az asztali gépek szegmensében még ennél is nagyobb arányú 40 százalékos volt a visszaesés. A cégek, főként a kis- és középvállalatok nem nagyon tartották magukat a korábbi trendhez, nem dobták ki három-négyéves gépeiket sem, legfeljebb a tárolókapacitást bővítették. A notebookpiac visszaesését megérezte a magyarországi is, soha ennyi viszonteladó nem szüntette be a tevékenységét, mint tavaly.  Az egyetlen kivétel az internetezésre és a levelezésre kitalált netbook, amellyel a nehéz idők ellenére robbantottak a márkák, amiben már meghatározó szerepet játszott a mobilinternet és a mobilszolgáltatók. Utóbbiakon keresztül a termékkategória 15 százaléka talált gazdára Magyarországon.  

Az idei első negyedévre pozitív kilátásokat jelez előre a magyarországi PC-piacot mérő másik cég az IDC Hungary is. A választások miatt ugyanakkor a második és a harmadik negyedévben legfeljebb a lakossági vásárlásokban reménykedhetnek a PC-forgalmazók, a cégeknél egy ideig még tovább vágják az IT-büdzsét.

A magyarországi it-piac
forrás: BMI
                             2010                  2014
hardver          1,2 md $  42%    1,5 md $ 40%
it-szolgáltatás 1,0 md $  35%     1,3 md $  

informatika BMI IT-piac
Kapcsolódó cikkek