Cégvilág

Már nem mi vagyunk a német turisták kedvencei

Bár a nemzetközi látogatások száma az első negyedévben csak éppen hogy átbillent pozitív irányba, a légi közlekedés, a szálláshely-szolgáltatás adatai alapján és a várakozások szerint Európa rátért a fokozatos „gyógyulás” útjára. Az idei év egészére nézve 3 százalékos növekedést várnak a szakemberek az európai desztinációk látogatottságában.

Az ETC Kutatói Munkacsoportja (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. is képviselteti magát) ismételten elkészítette a tárgyévi második negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetéről és kilátásairól.

A 2010-es év első néhány hónapjának turisztikai eredményeit vizsgálva az elemzők megállapították, hogy január és április között a turisztikai bevételek általában csökkentek, ami azzal magyarázható, hogy a látogatások során a kiadások az előző évi szintek alá süllyedtek.
Mindemellett a vizsgálatban részt vevő 28 ország közül 15 a nemzetközi érkezések növekedéséről számol be, ami jelentős eredménynek könyvelhető el a 2009-es adatokhoz képest. Becslések szerint a foglaltsági ráták erős növekedése Európa-szerte elsősorban a belföldi turizmus fellendülésének köszönhető.
 
Európa egyes régióit tekintve nagy eltérések mutatkoznak a turisztikai eredményekben, a január-áprilisi időszakban: míg Nyugat- és Dél-Európában kismértékben nőtt a nemzetközi érkezések száma, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Kelet-Európai régióban kismértékben, az Észak-Európai régióban pedig nagymértékben csökkent ez az adat.  A Közép-Kelet-Európai régióban tapasztalt csökkenés ellenére, ugyanebben az időszakban, a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 6 százalékkal nőtt a külföldi vendégek és 4,1 százalék-kal az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, az előző év azonos időszakához viszonyítva, a KSH adatai szerint.

Magyarország legfőbb küldőpiaca, Németország esetében az eddigi elérhető adatok azt mutatják, hogy inkább a szomszédos országokat részesítik előnyben, például Ausztriát, Hollandiát, Lengyelországot. Összességében a németek kevesebb vendégéjszakát töltöttek külföldön, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.
 
A nemzetközi turisztikai kutatások összességében szerény növekedést jósolnak az európai desztinációk látogatottsága tekintetében, az idei év egészére vonatkozóan. A 2009-es évben tapasztalt 6 százalékos csökkenés után idén megközelítőleg 3 százalékos növekedést várnak a szakemberek. Ez a növekedés 2011-re – az alacsony bázishoz képest – felgyorsulhat, addigra a 2008-ban mért látogatottsági szintek elérését valószínűsítik.

KSH vendégéjszaka turizmus küldőpiac foglaltság felmérés ETC desztináció
Kapcsolódó cikkek