Cégvilág

Európaszerte többet kell fizetni a szállodai szobákért

A legtöbb európai nagyvárosban nőttek a szállodai árak. A legnagyobb mértékben a brit szállodások emeltek, Budapest még mindig a legolcsóbb – írja a Trivago, szállodai árakat összehasonlító portál legfrissebb jelentésére hivatkozva a Napi Turizmus.

A Trivago Hotel Price Index (THPI) szerint az egy éjszakáért átlagosan elkért szobaár a szeptemberi 114 euróról októberre 118 euróra emelkedett, ami az angol turisták pénztárcáját jobban sújtja, mint az öreg kontinensen lakókat. A font múlt hónaphoz viszonyított euróval szembeni gyengülése miatt a szigetország polgárai valójában átlag 8 százalékkal magasabb árat kell, hogy fizessenek októberben egy szállodai szobáért Európa más városaiban.

Az 50 legnépszerűbb úti cél közül 32-ben emelkedtek a szállodai szobaárak októberben. A hónapban a legmagasabb átlagos szállodai szobaárakat Genfben mérik, ahol ez az összeg 180 font. Második helyen Velence áll 173 fonttal, a harmadik pedig Stockholm 151 fonttal. Jelenleg a legalacsonyabb szállodai átlagárakat a Trivago kimutatása szerint Budapesten és Bukarestben mérik, mindkét helyen csupán 62 font ez az összeg. Krakkóban is csupán két fonttal magasabb a szállodai átlagár. Egy hónap alatt a legnagyobb, 29 százalékos áremelést a madridi szállodások tudták végrehajtani.

Jelentős visszaesés tapasztalható néhány jellemzően magas árkategóriájú desztináció szobaáraiban: Milánóban 20 százalékkal, Koppenhágában 14 százalékkal kérnek kevesebbet átlagosan egy szállodai szobáért.

A kelet-európai desztinációk, Budapest, Bukarest, Szófia szobaárai is csökkentek 2009 azonos hónapjához képest. Szeptemberhez viszonyítva azonban enyhe drágulás – a magyar fővárosban 2, Bukarestben 6 százalékpontos emelkedés – figyelhető meg. Így a két városban átlagosan 67 eurót kell fizetni hotelszobánként a THPI szerint.

turizmus Budapest hotel Bukarest szálloda szobaár desztináció
Kapcsolódó cikkek