Cégvilág

Vissza a jövőbe - Új vezér irányítja a Google-t

A Google társalapítója, Larry Page lesz az amerikai keresőóriás új elnök-vezérigazgatója áprilistól, Eric Schmidt évtizedes vezérigazgatói tevékenység után az ügyvezető elnöki posztra vált át.

A meglepő bejelentés azt követően hangzott el, hogy a Google erőteljes nettó profitot jelentett be a múlt év utolsó negyedére vonatkozóan. A nettó nyereség össze 2,54 milliárd dollár volt 8,44 milliárd dolláros bevétel után. A 37 éves Page a döntéssel ismét visszakerül a Google élére, a menedzseri széktől akkor vált meg az 55 éves Schmidt javára, amikor a befektetők tapasztaltabb üzleti vezetőt követeltek. A változások április 4-i hatállyal lépnek életbe, a Google terve a döntéshozatal "áramvonalasítását" ás a felelősség egyértelműbb meghatározását szolgálja.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők pozitívan értékelték a változást, Mark Mahanay, a Citigroup munkatársa úgy látja, ez bizonyítja, hogy a cég alapító továbbra is erőteljesen részt vesznek a Google irányításában.

A váltás egyébként jelentős szemléletváltozást mutat, hiszen Schmidt számítástechnika Ph.D.-vel rendelkezik több mint egy évtizeden át dolgozott IT-cégek vezéreként, mielőtt a Google-hoz csatlakozott. A most kinevezett Page viszont diákként kezdett dolgozni a Google-on és úgy veszi át a 24 ezer munkatársat foglalkoztató céget, hogy korábban sehol nem töltött be vezérigazgatói posztot.

A Google előtt álló legnagyobb kihívás a szakértők szerint a Facebook egyre növekvő hatalma, a probléma leküzdésére a másik alapítót, Sergey Brint bízta meg a cég az új, stratégiai termékek fejlesztésével. Page és Brin egyébként 1995-ben találkozott a Stanford Egyetemen és a következő évben kezdtek el dolgozni a keresőmotoron, amely mára toronymagasan vezeti a szektort a piaci részesedés tekintetében.

 

 

vezérigazgató kereső Page vezér Schmidt Google alapító
Kapcsolódó cikkek