Cégvilág

Felfüggesztették a Mikrohitel pluszt

Április 12-ével felfüggesztette a Mikrohitel plusz programban a hitelkérelmek befogadását a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. – értesült a Világgazdaság vállalkozói forrásból, amit megerősít a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) honlapján a hét végén közzétett hír is.

E szerint a felfüggesztés oka, hogy a hitelprogram biztosítéki struktúrájának kötelező részét képező intézményi készfizető kezesség tovább nem biztosítható.

Ennek előzménye, hogy a Garantiqa – Hitelgarancia Zrt. beruházási hitelekhez vállalt kezessége március végétől nem részesül állami viszontgaranciában. Erről az idei költségvetési törvény rendelkezett. Helyét – egyes hitelprogramok esetén – az Új Széchenyi viszontgarancia program veszi át. Tekintettel arra, hogy a Mikrohitel plusz program mögé kizárólag a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása fogadható el biztosítékként, az MFB a program felfüggesztése mellett döntött.

A Mikrohitel plusz célja, hogy a magyarországi székhelyű mikrovállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséget biztosítson. A összege 1–15 millió forint, kamata a A Hitelgarancia Zrt. 80 százalékos mértékű készfizető kezességvállalása (melynek díját az MFB Zrt. átvállalja) szükséges a kölcsönösszegre és annak egyéves kamatára.

Hitelgarancia Zrt. kkv mikrohitel
Kapcsolódó cikkek