Cégvilág

"Privatizáció nélkül nem lenne alumíniumipar" - 30 per a Mal ellen

Hozzávetőleg 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap kérdése, az, hogy a Mal felelős-e a tavalyi vörösiaszap-katasztrófáért - közölte Ruttner György ügyvéd, a cég jogi képviselője kedden újságírókkal az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság ülését követően.

A testület Bakonyi Árpádot, a Magyar Alumíniumipari Rt. volt elnökét hallgatta meg, aki az Ajkai Alumíniumipari Kft. 1997-es privatizációjáról azt mondta: az akkori vételár korrekt volt, nem 10, hanem összesen 443 millió forintért kelt el a cég.

A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősséget vizsgáló bizottság ülése után Ruttner György kijelentette: korai még vizsgálni a felelősség kérdését, a hozzávetőleg 30, a Mal Zrt. ellen indított kártérítési polgári perben egyebek közt a csapadék mennyiségére, a szeizmológia mozgásokra vonatkozó szakértői véleményeket elemzik.

Leszögezte: a katasztrófa bekövetkezésének okairól az illetékes hatóságok még nem tudtak hivatalos, megnyugtatató, vagy objektív álláspontot kialakítani; az eljáró bíróságok még egyik perben sem állapították meg a Mal Zrt. felelősségét, peren kívüli egyezségek viszont már köttettek.

Bakonyi Árpád, aki 1995. május 30. és 1997. december 31. között volt a Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. elnöke volt, a bizottság ülésén arról beszélt, hogy a 1997-ben a vevő, az Inotai Alumínium Kft. az Ajkai Alumíniumipari Kft. 10 millió forintos vételára mellett átvállalta cég 433 millió forintos azonnal fizetendő kötelezettségeit is.

Szükséges volt az ajkai timföldgyár privatizációja, enélkül nem létezne magyar alumíniumipar a Mal Zrt. 30 százalékos tulajdonosa szerint. Cáfolta, hogy mindössze tízmillió forintért adták volna el a hajdani nagyvállalatot. Szerinte a vételárhoz hozzá kell számolni a 430 millió forintos hitelállományt és azt az ötmilliárd forintot is, amelyet környezetvédelmi beruházásokra kellett költeni.

 

iszapömlés Mal Zrt. perek Ajkai katasztrófa devecser kolomntár
Kapcsolódó cikkek