Cégvilág

Elindulnak a kkv-s IT-pályázatok

A következő másfél évben 11,8 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak azok a magyarországi kis- és középvállalkozások, amelyek informatikai rendszereiket akarják kiépíteni, vagy a meglévőket korszerűsíteni.

További egymilliárd forintnyi uniós támogatás jut informatikai alkalmazásokat szolgáltató központok létrehozatalára, fejlesztésére – jelentette be tegnap Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Az első keretösszegből a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) keretében a vállalati folyamatmenedzsment és az elektronikus támogatására írtak ki pályázatot. A vissza nem térítendő támogatásra ez év július elseje és a jövő év vége között lehet pályázni, a GOP keretén belül 1–10, míg a KMOP esetében 1–15 millió forintra. A megítélhető támogatás mértéke mindkét operatív programnál maximum 50 százalék lehet.

A szolgáltató típusú IT-vállalkozások számát erősítő pályázat keretében pedig elsősorban az integrált vállalatirányítási rendszerekkel (ERP), ezen belül is az ügyfélkezelést (CRM) támogató alkalmazásokkal, valamint az online kereskedelmet támogató rendszerekkel foglalkozó társaságok indulhatnak. A viszsza nem térítendő dotáció összege minimum 30, maximum 250 millió forint lehet, 40 százalékos támogatási maximumértékkel. Ez utóbbi pályázatra július 1-je és augusztus 31-e között várják a jelentkezőket.

Az államtitkár a pályázatok céljaként a kkv-k versenyképességének a növelését jelölte meg, mondván, a kompetitívebb vállalkozások előtt újabb piaci lehetőségek nyílhatnak meg, ami növelheti az árbevételüket, ez utóbbi pedig bővítésre, újabb munkahelyek létesítésére ad módot.
A kormány a pályázatokat könnyített elbírálásban kívánja részesíteni: a benyújtott dokumentumok ügyében 30 napon belül kell dönteni, a támogatással kapcsolatos adminisztrációt 15 napon belül kell lebonyolítani – ígérte az államtitkár.

A szakma örül – kommentálta a bejelentést Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének az elnöke. Hozzátette, végre a hazai piac is elindult felfelé, ez bizakodásra adhat okot a kkv-knak. Közülük egyre többen tudnak kapcsolódni egyebek mellett az olyan nagyberuházásokhoz, mint amilyenek manapság zajlanak az autóiparban.

crm IT nyitrai kkv pályázat
Kapcsolódó cikkek