Cégvilág

Pénzre van szüksége vállalkozásához? - Új lehetőségek

Idén számos új kiírás jelenik meg, amelyek megpályázására még van idő, azonban már most érdemes elkezdeni a projektfejlesztést, hogy a cégek le ne maradjanak a támogatási lehetőségekről – hangzott el fő következtetésként a tegnapi „Vállalatfejlesztési források 2012-ben – fókuszban az EU” című, az M27 ABSOLVO, az UniCredit Bank és a Joint Venture Szövetség közös szervezésű konferenciáján.

Ahogy azt Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség GOP Irányító Hatóságának vezetője elmondta, hogy érdemes pályázni, hiszen 70 százalékos az általános nyerési arány a pályázatokon, de aki nem pályázik, nem is tud nyerni! Az NFÜ GOP IH vezetője beszámolt arról is, hogy a 2012 március 31-ig a támogatásban részesült pályázók közül összesen 19 412 nyertessel került sor a támogatási szerződés aláírására, közel 500 milliárd forint értékben, az első negyedévi adatokat kivetítve pedig már most látható, hogy a 2012-es eredmények meg fogják haladni az igen sikeresnek mondható 2011-es évet.

Az új pályázatok – mint például a beszállítói pályázat, a GOP ernyőprojektek, a KKV-k a piacon, stb. – forrásai fókuszáltan célozzák a vállalkozói szegmenseket, illetve még kedvezőbb, újragondolt feltételeken keresztül ösztönzik az innovációs hajlandóságot. Az új forráslehetőségek közül nemcsak az NFÜ előadója, de az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója, Krekó Amália is felhívta a figyelmet a garantált hitellel kombinált támogatáskonstrukcióra (KHG), amely bár eddig kevesek által ismert, ám annál kedvezőbb megoldást jelent a cégek számára.


A jelen gazdasági helyzetben az innováció és a versenyképesség a kulcs a vállalkozások sikeréhez – mondták el a konferencia előadói egybehangzóan. A trendek azt mutatják, hogy a finanszírozási rendszer jelenleg átalakulóban van, s ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a környezethez. Ahogy Gyurácz Németh Iván, az M27 partnere elmondta: minden vállalkozás célja a növekedés, amelyhez külső finanszírozásra is szükség van. Nem érdemes csak támogatásban, vagy csak hitelben gondolkodni, hanem a fejlesztéshez szükséges, komplex finanszírozásban. A külső források palettája igen széles, a vállalkozás életfázisának, a projekt jellegének megfelelően kell ezeket felmérni – és a szóba jöhető lehetőségek közül összeállítani az ideális finanszírozási mixet.

A szakember hozzátette azt is, hogy 2014-től az Európai Unióban a támogatási rendszer várhatóan a visszatérítendő források irányába fog elmozdulni. Erre már most is van működő példa: a cégek növekedési elképzeléseinek megvalósításához egy alternatíva lehet a tőkebevonás, amelyről a rendezvényen a Széchenyi Tőkebefektetési Alap üzletfejlesztési igazgatója, Török József beszélt. Ahogy a szakember elmondta, az SZTA azon forráshiányos hazai kkv-k tőketársa, amelyek értékelhető múltbéli teljesítménnyel, eladható és piacon lévő termékkel, kialakult vevői és szállítói kapcsolatokkal rendelkeznek egy fejlődőképes piacon. A tőkebefektetés, mint finanszírozási forma eltér a hiteltermékektől és a népszerű vissza nem térítendő támogatásoktól, mert itt a tőkéstárs tulajdonrészt kér és nem biztosítékot az együttműködés fejében.

 

khg támogatás UniCredit nfü GOP M27 kkv
Kapcsolódó cikkek