BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem uborka, nem tök: cukkini

Az uborka és a tök keresztezéséből származó, kemény húsú cukkini rendkívül változatosan elkészíthető zöldség. Önmagában is finom, de húsok mellé is jól illik. Egyre többen kedvelik már mifelénk is

Eredetileg Kelet-Indiában és Mexikóban volt honos a cukkini, ma már szinte mindenhol fogyasztják: nyersen, párolva, rántva, töltve, roston. Az uborka és a tök keresztezéséből született zöldség egyre gyakrabban szerepel a konyhában. Akkor a legfinomabb, ha még zsenge, héja hamvas, és nem nagyobb, mint 30 centi.

Azon kevés zöldségféle közé tartozik, melyet elegendő alaposan megmosni, meghámozni nem kell, csak a végeit levágni. Amellett, hogy finom, szép színt is ad az ételnek. Semleges íze miatt jól fűszerezhető: bazsalikommal, petrezselyemmel, kaporral, fokhagymával. Aki kedveli a csípőset, némi chilipaprikától se riadjon vissza. Ha töltve készítjük, rendkívül változatos fogásokat tálalhatunk belőle. Természetesen ilyenkor a tölteléken van a hangsúly. Ehhez bátrabban használjuk a szerecsendiót, borsot, mint máskor – persze azért ne essünk túlzásba.

Tölthetünk bele darált húsokat, halat, sajtot, rizst, kuszkuszt is. De rakottasok alapanyaga is lehet, vagy leves, mártás, tésztaszósz is készülhet belőle. Rántva is tálalhatjuk, és grillezéskor is jól bevethető, pillanatok alatt megsül a grillrácson.

Fasírtlepény pirított zöldségekkel – próbálja ki hidegen is

Hozzávalók 4 személyre:

1 zsemle, 25 dkg gomba, 25 dkg darált hús, 1 tojás, 4 ek. olaj. A körethez: 40 dkg cukkini, 20 dkg gomba, 4 szál zöldhagyma, 10 dkg paradicsom, 1 dl olívaolaj, 2 ek. vágott petrezselyem, 1 citrom leve.

Elkészítés:

1. A zsemlét vízbe áztatjuk. A gombát megtisztítjuk, apróra összevágjuk. A zsemlét kinyomkodjuk, összekeverjük a darált hússal, a gombával, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük, majd 10 percig pihentetjük. A masszából lepényeket formázunk. serpenyőben az olajon mindkét oldalukat megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.

2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A cukkinit, a hagymát vastagabb karikákra, a gombát cikkekre vágjuk. A paradicsom húsát felszeleteljük. Az olaj felét serpenyőben felforrósítjuk, a gombát megpirítjuk benne. Megszórjuk a petrezselyemmel, sóval, borssal, és tálba borítjuk. A maradék olajon megpirítjuk a cukkinit, majd rászórjuk a hagymát, összeforgatjuk, beletesszük a paradicsomokat, összerázzuk, és a gombához adjuk. Összekeverjük a citromlével. Ezt is hagyjuk kihűlni, majd ezt is a hűtőbe tesszük. A fasírttal tálaljuk.

1 adag: 827 kcal





1 zsemle, 25 dkg gomba, 25 dkg darált hús, 1 tojás, 4 ek. olaj. A körethez: 40 dkg cukkini, 20 dkg gomba, 4 szál zöldhagyma, 10 dkg paradicsom, 1 dl olívaolaj, 2 ek. vágott petrezselyem, 1 citrom leve.

Elkészítés:

1. A zsemlét vízbe áztatjuk. A gombát megtisztítjuk, apróra összevágjuk. A zsemlét kinyomkodjuk, összekeverjük a darált hússal, a gombával, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük, majd 10 percig pihentetjük. A masszából lepényeket formázunk. serpenyőben az olajon mindkét oldalukat megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.

2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A cukkinit, a hagymát vastagabb karikákra, a gombát cikkekre vágjuk. A paradicsom húsát felszeleteljük. Az olaj felét serpenyőben felforrósítjuk, a gombát megpirítjuk benne. Megszórjuk a petrezselyemmel, sóval, borssal, és tálba borítjuk. A maradék olajon megpirítjuk a cukkinit, majd rászórjuk a hagymát, összeforgatjuk, beletesszük a paradicsomokat, összerázzuk, és a gombához adjuk. Összekeverjük a citromlével. Ezt is hagyjuk kihűlni, majd ezt is a hűtőbe tesszük. A fasírttal tálaljuk.

1 adag: 827 kcal Rakott cukkini póréval Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg cukkini, 20 dkg póré, 20 dkg színes paprika, 3 dkg vaj, 3 dl tejszín, 4 tojássárgája, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 10 dkg reszelt (füstölt) sajt.

Elkészítés:

1. A cukkinit, a pórét és a paprikát megtisztítjuk és megmossuk. A pórét elnyújtott karikákra szeljük, a cukkini végeit levágjuk, felkarikázzuk, a paprikát kimagozzuk, csíkokra vágjuk. A vaj felével kikenünk egy hőálló edényt, és sorban, cserépszerűen kicsit egymásra helyezve lerakjuk a zöldségeket.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összekeverjük a tejszínt a tojássárgájával, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és beleszórjuk a reszelt sajtot is (a füstölt sajttól kellemes aromát kap). Ezt a keveréket rálocsoljuk a zöldségekre, a megmaradt vajat rámorzsoljuk a tetejére. A sütőben pirosra sütjük, kb. 15 perc alatt. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd tálaljuk.

1 adag: 452 kcal Tésztás zöldségleves reszelt parmezánnal Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg cukkini, 2 szál szárzeller, 4 szál zöldhagyma, 1-1 sárga, zöld, piros kaliforniai paprika, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg zöldbab, 4 ek. olívaolaj, 2 dl fehérbor, 5 dl zöldségleves kockából, 3 dl tejszín, 5 dkg levestészta, 2 cs. bazsalikom, 10 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. Mélyebb edényben az olívaolajat felhevítjük, megforgatjuk benne a zöldségeket, a paprika kivételével. Hozzáöntjük a fehérbort és 2-3 perc alatt beforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.

3. Ezután felöntjük a forró zöldséglevessel és a tejszínnel, kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát, és addig főzzük, amíg megpuhul. A bazsalikomot leöblítjük, apróra vágjuk, a főzés végén a levesre szórjuk. (Ha nem elég sűrű, étkezési keményítővel sűríthetjük.)

3. A levest tányérokba tálaljuk, jól megszórjuk az apróra vágott kaliforniai paprikákkal. Frissen parmezánt reszelünk rá, és így tálaljuk. Ha hidegen szeretnénk, várjunk, amíg kihűl!

1 adag: 195 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.