A hideg napok kellemes csemegéje a sült gesztenye. Előkészítése időigényes, hiszen húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket fogyasztás előtt el kell róla távolítani. Ehhez több módszert választhatunk. Első lépésként a gesztenyéket hideg vízbe dobjuk – amelyik feljön a víz színére, az kukacos, tehát kidobjuk. Az épeket leöblítjük, ezekkel dolgozunk tovább.
Ha sütni is szeretnénk otthon, akkor gömbölyű felükön feltétlenül vágjuk be keresztirányban, és meleg vízben 10-15 percig áztatjuk. Ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben felrobbanjanak. Beteszünk a sütő aljára egy forró vízzel félig telt fém tálkát (például konzervdobozt). Az x bevágással felfelé tepsibe rakosgatjuk a gesztenyéket, és addig sütjük, míg az x-nél felpöndörik a gesztenye héja (30-35 perc). Megsüthetjük faszénen is. A gesztenyeszemeket konyharuhába csomagoljuk, 10 percig pihentetjük, azután meghámozzuk, belső, héjukat-hártyáikat is gondosan eltávolítjuk.
Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, szintén hasítsuk be a külső héját X alakban a domború felén. Tegyük kuktába, hideg vízbe, majd forrástól számítva főzzük 25 percig, ezután tartsuk hideg vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.
Amiről nem szabad megfeledkezni: a főtt gesztenyét (a sültet is) csak melegen lehet pucolni. A héj alatti finom hártyaréteget is el kell távolítani. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni. Főzés vagy sütés után tegyük néhány percre vizes, majd száraz konyharuhába, amíg picit lehűl, és már lehet is pucolni.
Ha pürét készítünk, akkor a sült gesztenyéket még úgy 4 deciliter vízben puhára pároljuk, és a levet teljesen elfőzzük. Cukorral, rummal keverve készül belőle az ízletes püré!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.