Cégvilág

Lakások: A XIII. kerület a legnépszerűbb, sokat lehet alkudni

Nincs változás a keresletben

Az idei legerősebbnek számító szeptemberi hónapot követően némi visszaesést mutatott az a 7663 darabos adás-vételi darabszámmal, de így is a második legnagyobb érték lett – közölte a Duna House. Tavaly az első 10 hónapban 82 ezer tranzakció zajlott a piacon, idén körülbelül 71 ezer. A különbséget a tavalyi év első hónapjait jellemző végtörlesztés pörgette fel az elemzés szerint.

Egy közel hasonló november és egy szezonálisan, jellemzően gyenge december esetén az idei összes tranzakció darabszáma 84-86 ezer körül alakulhat majd a Duna House prognózisa alapján.
Szerintük nincs jelentősebb elmozdulás a keresletben. Októberben a Keresletindex 71 pontot mutat, ami bár az idei legalacsonyabb érték, de járt már itt többször is az index és az idei maximum is 76 volt eddig áprilisban.

Nagy különbségek az árakban

Hasonló négyzetméter áron vásárolták a paneleket az ország két felén: Keleten 120 ezer, nyugaton 126 ezer forintért, viszont az utóbbi régióban 1 millió forinttal többet, 7 milliót költöttek rá átlagban. A főváros pesti oldalán a panelt 149, a budai oldalon 208 ezer forint/m2 átlagon vették. A téglaépítésű lakásoknál nagyobb volt a szórás, Kelet-Magyarországon 146 ezer forint/m2 volt az átlag, nyugaton 202 ezer. Budapesten a pesti oldalon 222, a belvárosban 243, Budán pedig 319 ezer forint/m2 volt a megvásárolt lakások átlagára.

Nagyon erős volt a kiváló és jó minőségű lakások aránya az összes októberben megvett ingatlanok között. A fővárosban az ingatlanok kétharmada volt ilyen és csak 33 százalék vett rossz, vagy egyenesen felújítandó lakást. Pest Megyében ennél is szűkebb réteg vállalkozott erre, itt a rosszabb minőséget 20 százalék, a felújítandót csupán 1 százalék vette. Vidéken a keleti országrész volt a kevésbé vállalkozó kedvű, 4 százalék vett felújítandót és 21 százalék épp lakhatót, nyugaton 6 százalék kezd majd felújításba biztosan és a valamivel jobb besorolású lakható kategóriát is 27 százalék vásárolta – írja a Duna House.

A XIII. kerület a legnépszerűbb

Messze a XIII. kerület után volt a legnagyobb érdeklődés októberben, hiszen a vásárolni szándékozók 17,4 százaléka jelölte meg ezt a régiót, mint az egyik lehetséges vásárlási célpontot. Ez egytizeddel magasabb érték, mint a második helyen található XI. kerület, amelyet a leendő vevők 15,8 százaléka jelölt meg.

Alkudni továbbra is sokat lehet, főleg családi házakra – írja a Duna house. Októberben a vidéken családi házat vásárlók átlag 13 százalékot tudtak alkudni, ami azért lehet fájó az eladóknak, mert a vevők megjelenése előtt átlagosan 6 százalékot kellett engedniük az árból. A közép-magyarországi régióban sem volt sokkal kisebb az alkuképesség, itt 10 százalékot tudtak a vevők faragni az árból. A panel– és téglalakások esetében szűkebb a mozgástér, könnyebb az árakat jól meghatározni. Ezeknél országos szinten is 4-5 százalékos volt az árlevitel mértéke és paneleknél 5-6 százalék, téglánál 7 százalék volt az alku.

A fővárosban továbbra is erős a befektetők jelenléte. Bár a legnagyobb arányban (33 százalék) az első lakásukat vásárlók vannak jelen, minden negyedik vevő befektetőnek vallja magát. Ők átlagosan 11,9 milliót költöttek és 51 négyzetméteres lakást választottak. Vidéken is az elsőlakást vevők teszik ki az összes harmadát, a második legnagyobb csoport a nagyobba költözőké és csak a harmadik a befektetőké 14 százalékkal. A vidéki ingatlanba fektetők átlagosan 7,5 milliót költöttek és kísérteties módon nekik is 51 m2 lett a vásárolt lakások átlagmérete.

Legnépszerűbb: 40-60 négyzetméter között

Az eladói oldalon Budapesten a nagyobba költözőké voltak a legnagyobb csoport 38 százalékkal. Őket 29 százalékkal az örökölt ingatlant értékesítők jönnek és csupán 11 százalék lett a kisebbe költözők aránya. A legnagyobb korcsoport az eladói oldalon a 30-40 közöttieké lett 39 százalékkal, feltételezhetően nagy az átfedés köztük és a nagyobba költözők között. Vidéken is ugyanekkora a nagyobbra váltók és az örökölt lakást értékesítők tábora, viszont kétszeres azok aránya (20 százalék) akik inkább kisebb lakásba mennének. Minden harmadik eladó 30-40 közötti, ők 78 m2-es ingatlantól váltak meg átlag 11 millióért. Érdekes hogy ők a vevői oldalon ugyanekkora lakást választanak és közel 1 millióval olcsóbban.

Csekély különbség mutatkozott vidéken a megvásárolt ingatlanok paramétereinek egy évvel ezelőttiekkel való összehasonlításában. Most októberben is a 40-60 négyzetméter közöttieket választották 45 százalékban, majd a 60-80 közöttieké lett a második legnépszerűbb méretosztály 23 százalékkal. Nőtt a 5-10 millió közötti ársáv aránya tavaly októberhez képest 47-ről 53 százalékra. Ezt a 6 százalékos növekedést épp a drágább 10-20 millió közöttiek rovására tette. Budán dupla annyi drága, 40 millió Forint fölötti ingatlant vettek idén októberben, mint tavaly. Akkor az összes eladott ingatlan 5 százaléka, most pedig 10 százaléka volt ez az árosztály. Az olcsóbb árosztályokban is látványos volt az átrendeződés, egy évvel ezelőtt 36 százalék volt az 5-10 millió között elkeltek aránya, ami idén októberben 20 százalék lett. Feljött viszont az olcsóbb 5-10 közöttieké 27 százalékra és drágább 15-20 közöttieké is 12-ről 24 százalékra.

ár lakás alku ingatlan
Kapcsolódó cikkek