Cégvilág

Újra jól fogynak a személyi számítógépek

Változtatott második negyedéves eredmény-előrejelzésén a technológiai óriáscég, az Intel: 13,4-14 milliárd dollárra emelte a korábban 12,5-13,5 milliárd dolláros szintre várt bevételét – a bejelentés hatására a részvényárfolyam közel 6 százalékot ugrott felfelé.

A bevétel-növekedés mögött az áll, hogy világszerte új lendületet kapott a személyi számítógépek értékesítése, amely a táblagépek felfutása óta rohamosan csökkent.

A főként processzorokat és számítógépes alaplapokat gyártó technológiai óriáscég, az Intel megemelte második negyedéves bevétel-előrejelzését, amely így a korábban várt 12,5-13,5 milliárd dollár helyett a 13,4-14 milliárdos sávba került. Ezzel együtt emelkedett a teljes pénzügyi évre vonatkozó bevétel-várakozás és a várható profit aránya is.

„Az elmúlt időszak adatai alapján úgy tűnik, stabilizálódott, majd világszerte újra erősödni kezdett a kereslet a személyi számítógépek iránt egy viszonylag hosszú, két-három éves időszakot követően, amikor a fogyasztói piacon szinte kizárólag táblagépeket lehetett eladni” – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája.

Lökést adhat a piacnak az a tény is, hogy a Microsoft már nem támogatja a Windows XP-t; ma a világon a számítógépek egynegyedén ez az operációs rendszer működik. Az új „Windows-ciklus” kezdete, illetve a táblagépek fogyasztói felfutását kísérő zuhanás után a vállalati piac stabilizálódása együttesen felfelé tolta a bevétel- és profitvárakozásokat, csakúgy, mint a Lenovo első negyedéves eredményében, amely a PC-k iránti keresletben 4 százalékos emelkedést jelzett.”

fellendülés PC személyi számítógép piac
Kapcsolódó cikkek