Cégvilág

Gyorsíthat idén az it-piac

Minimális növekedést produkált tavaly a hazai informatikai piac, ami főként a szoftvereknél és a szolgáltatásoknál megmutatkozó egyre nagyobb keresletnek volt köszönhető. Az idén akár 4 százalék fölötti növekedés is jöhet a szektorban

A múlt évben 689 milliárd forintot költöttek Magyarországon informatikai eszközökre, szoftverekre és szolgáltatásokra, ez egy százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest – mondta el érdeklődésünkre Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója. A szakember szerint 2014 viszonylag gyenge év volt a hazai it-piacon, igaz az év vége felé már érződött némi élénkülés.

Ez főként annak volt köszönhető, hogy az év elején tapasztalt kivárás után az üzleti szektor 2014 utolsó hónapjaiban már elkezdett költeni informatikai megoldásokra is. „A vállalati piac kezd magára találni, és ez az idén már markánsan jelenik meg, ez a szegmens lesz az it-piac növekedésének motorja. A szoftverek és szolgáltatások esetében egyébként már tavaly is érződött ez a tendencia, azonban idén már a hardvereknél is megmutatkozik, hogy nő az informatikai büdzséjük” – vázolta a helyzetet Komáromi Zoltán.

Az informatikai eszközök hazai forgalma a múlt évben 2,3 százalékkal csökkent 2013-hoz képest. A visszaesésben a piackutató cég vezetőjének közlése szerint meghatározó szerepet játszott az állami beszerzések visszaesése, ami főleg a második félévben volt érezhető. Ezen a területen egyelőre nem érzékelhető változás, az előrejelzések alapján legkorábban 2015 második felében várható, hogy újabb jelentősebb méretű állami projektek indulnak. A hardver piacon belül a nyomtatóknál 2 százalékos forgalombővülés volt tapasztalható, főként az üzleti felhasználók növekvő beszerzéseinek köszönhetően.

A szoftverek értékesítésében 3,2 százalékos növekedést mért 2014-ben az egy évvel korábbihoz képest az IDC. A legdinamikusabb fejlődést a háttér kiszolgáló rendszereknél – például vállalatirányítási és iparágspecifikus tranzakciós megoldások – lehetett tapasztalni, de nem panaszkodhattak a mobileszközök használatával kapcsolatos alkalmazásokat fejlesztő és értékesítő vállalkozások sem.

Ezen a területen mind a belső használatra szánt, a céges rendszerekhez való hozzáférést támogató szoftverek, mind az ügyfelek jobb kiszolgálását célzó applikációk iránt komoly kereslet mutatkozott tavaly. Egyre többet költenek a vállalatok a céges adatvagyon kezelését és hasznosítását segítő alkalmazásokra is, illetve a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az informatikai-biztonsági megoldásokra.

Az informatikai szolgáltatások piacán 5,7 százalékos növekedést mért a múlt évben 2013-hoz képest az IDC, amelyben meghatározó szerepet játszott az alkalmazásfejlesztési terület bővülése. Bár egyelőre még viszonylag kis szegmensnek számít a felhőszolgáltatások piaca, a leggyorsabban ez a szegmens nő, évente 25-30 százalékos fejlődést produkálva – tette hozzá Komáromi Zoltán.

Az idén várhatóan sem a szoftver, sem a szolgáltatás szegmens nem tudja megismételni a tavalyi fejlődést, az előbbinél 3 százalék körüli, míg utóbbinál 4-4,5 százalékos növekedésre lehet számítani – mondta el az IDC hazai vezetője. Az informatikai eszközök iránti keresletben ugyanakkor számottevő felfutás várható, így összességében akár 4 százalékos bővülést is hozhat 2015 a magyarországi it-piacon.

Év végi zuhanás

Tavaly az utolsó negyedévben 160,2 ezer személyi számítógépet (pc) adtak el Magyarországon az IDC adatai szerint, ez közel 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől. A visszaesésben meghatározó szerepet játszott az asztali számítógépek iránti csökkenő kereslet, ezekből az eszközökből 34 ezret értékesített a gyártók, ami 38,4 százalékkal kevesebb, mint 2013. utolsó három hónapjában. A notebookok esetében a 126,2 ezres forgalom kismértékű, 2,1 százalékos bővülést jelentett éves összevetésben. A múlt évben összesen 590 ezer pc-t adtak el itthon, ami valamivel több mint 8 százalékos bővülést jelentett 2013-al összevetve.


IT-piac
Kapcsolódó cikkek