Cégvilág

Pozitív eredménye lehet az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásoknak

Magyarország inkább előnyeit élvezi majd az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak - mondta Horváth Miklós, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnökségi tagja pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: problémát nem sokat látnak, az ország a megállapodással inkább előnyöket fog élvezni. Kedvezőnek mondta, hogy "élet költözik ebbe a kereskedelmi csatornába", ami a magyar vállalatok figyelmét ráirányítja a piacokra.

Véleménye szerint a külgazdaságpolitikának inkább iparágorientáltnak kellene lennie. Az MGYOSZ azt szeretné, ha a kormányzat a fejlesztési forrásokat iparáganként osztaná el. Szerinte az iparágorientált elosztással nő az ország árualapja, amelyet, többek között, az amerikai piacon is lehetne értékesíteni.

Az és az Egyesült Államok között kidolgozás alatt áll a szabadkereskedelmi megállapodás - a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP). A TTIP megállapodás fő célja az áruk, a szolgáltatások és a közbeszerzések piacra jutásának javítása, a kereskedelmet és a beruházásokat érintő szabályozási akadályok mérséklése, valamint a felek szabályalkotási együttműködésének és a szabályok közötti koherencia erősítése.

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége MGYOSZ szabadkereskedelmi tárgyalások
Kapcsolódó cikkek