Cégvilág

Ötezer bolt zárt be a trafiktörvény után

Miközben a kiskereskedelmi forgalom növekszik, felgyorsult az üzlethálózat leépülése, főleg az élelmiszer területén - írja a ma megjelent Népszabadság.

Minden huszadik élelmiszerbolt bezárt tavaly – írja a KSH adataira hivatkozva a Népszabadság mai száma. 

Míg 2013 év végén még 24 ezer élelmiszer vegyesbolt volt Magyarországon, addig tavaly év végére már csak 23 ezer maradt. Ráadásul úgy, hogy évekig tartó csökkenés után 2010-2013 között stabilizálódni látszott a élelmiszerüzletek száma. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbb kisbolt a kistelepüléseken kényszerült bezárni.

Az élelmiszerboltok tömeges bezárásában a Népszabadság szerint szerepe lehetett a trafikrendszer 2013-ban történő elindításának. Szakmai szervezetek előzetesen legalábbis számítottak arra, hogy ha a vidéki élelmiszerboltok nem árulhatnak cigarettát, akkor jócskán csökkenni fog a forgalmuk, mert kevesebben mennek majd be hozzájuk élelmiszerért is. A forgalomcsökkenés pedig bezáráshoz vezethet.

A lap szerint ennél nagyobb boltbezárási hullám is jöhet még azután, ha azokban a falvakban, ahol eddig még nem sikerült kiosztani a koncessziót, - és továbbra is a kisboltban lehet cigit kapni -, változik a helyzet.

boltbezárás trafiktörvény kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek