Cégvilág

Carl Icahn ismét darabolt

Carl Icahn beindult: két nap alatt két óriáscég is meghajolt az aktivista nagybefektető akarata előtt. Az AIG példáját lemásolta a Xerox.

Csütörtökön az egykor világelső AIG biztosítótársaság, pénteken a dokumentumkezelés legismertebb nevének számító százéves Xerox jelentette be, hogy enged a részvé­nyesi nyomásnak, és több önállóan is életképes egységre darabolja fel magát. A Xeroxnál egyszerűbb az eset, a hardvert elválasztják a szoftvertől, azaz a másolók és szkennerek gyártását a szolgáltatásoktól. A vállalat három igazgatósági helyet is adott részvényese, Carl Icahn számára, utána sietett leszögezni, hogy a döntés tulajdonképpen nem is a cég részvényeinek felvásárlását októberben megkezdő s mára 9,12 százalékos pakettet összehordó nagybefektető nyomására született meg. Ursula Burns vezérigazgató a CNBC műsorában hangsúlyozta, örülnek annak, hogy Icahn támogatta a tervüket, de annak hatásvizsgálatában, elemzésében és kivitelezésében nem vett részt.

Mindenesetre igencsak kérdéses, hogy a nagy kaszaboló hírében álló Icahn ezúttal visszafogta-e magát, vagy inkább a cégvezetés autonómiáját akarta-e ezzel a kijelentéssel megvédeni az 500 legnagyobb amerikai vállalat körében eddig első és egyedüli afroamerikai nőként vezető szerephez jutott Burns. Mint mondta, a piaci viszonyokhoz való rugalmasabb alkalmazkodás kívánta meg, hogy a kettéválasszák az általa 2009 óta vezetett céget, s a szerkezet áttekintése már Icahn színre lépése előtt megkezdődött. (Emlékezetes, hogy a Xerox nagyobb riválisa, a Hewlett-Packard is osztódással készült fel a PC utáni korra, ott a számítógép- és nyomtatóüzletágat választották le a gyorsabban fejlődő vállalati eszközök és szolgáltatások üzletágtól.)

Icahn megtette az ilyenkor szokásos tiszteletköröket, mint az CNBC-nek kijelentette, a Xerox hatalmas lépést tett a részvényesi érték növelésének irányába, és elismerését fejezte ki Ursula Burnsnek, hogy azt tette, ami az ő meggyőződése szerint is a részvényesek érdekeit szolgálja. Hasonlóan John Donahoe-hoz, aki ugyancsak Icahn erélyes fellépésére leválasztotta tavaly az Ebay aukciós portálüzemeltetőről annak „online pénztárát”, a Paypalt, mondván:  így több profitot tudnak termelni, mintha együtt maradnának. Valóban, ahová Icahn beteszi a lábát, azaz bevásárolja magát, ott hamar felforrósodik a levegő, és változások következnek. A hírnevét és vagyonát a TWA légitársaság 1985-ben megkezdett szisztematikus a szétszedésével megszerző nagybefektető ritkán veszít, de erre is van példa: 2013-ban a Dell számítógépgyártót akarta szétrobbantani, de Michael Dell cégalapítónak sikerült meggyőznie a részvényesek többségét, hogy a balta helyett a szike a megfelelő eszköz a vállalat ügyeinek rendbetételéhez. Igaza is lett.
A világszerte 100 ezer embert foglalkoztató Xerox árfolyama az utóbbi 12 hónapban 30 százalékot esett, azaz az átalakítások időszerűségét senki sem vitatta, legfeljebb a módját. A cég pénteken közölte a decemberrel zárult negyedévének eredményeit, a számok meglepően tetszetősek: a nyereség 42,5 százalékkal nőtt, miközben a kiadásokat 7,3 százalékkal tudták lefaragni.

Carl Icahn Xerox
Kapcsolódó cikkek