Cégvilág

Reagált az MTVA: ezért rúgnak ki százhuszonöt dolgozót

Száznegyvenöt dolgozójától válik meg az állami média – értesült a Népszabadság.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak, közülük küldenek el 145 embert. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést - írja a Nol.hu.

Ez lesz a hatodik nagy elbocsátási hullám az állami médiában 2010 óta. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel.

A lap információi várhatóan többeket elküldenek a rádiók és a távirati iroda munkatársai közül. A kormány nemrégiben született határozata alapján a rádió belvárosi épületegyütteséből hármat kulturális célra hasznosítanak, kettőt lebontanak, így a még ott dolgozó rádiósok egy részét átköltöztetik az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisára, többeket pedig elbocsátanak - írja a Nol.hu.

"A pénzügyi spórolás nem csupán a munkavállalókon történő spórolást jelent" - Az MTVA közleménye

"Vaszily Miklós vezérigazgató határozott elvárása, hogy minden büdzsét "fogni kell", sehol sem lehet túlköltés, ezért mindenhol 10-20%-os tartalékot kell képezni. Ezekre a tartalékokra úgy kell tekintenie minden vezetőknek, hogy azok nem is léteznek, minden költséget, beszerzést a 10-20%-os tartalékolás mellett kell betervezni. Az MTVA-nál a vezérigazgató felügyeletével folyamatosan zajlik egy belső hatékonyságmérés, hogy a szervezet költséghatékonyabban működjön.

Hozzátesszük, ez a belső folyamatvizsgálat minden nagyvállalatnál bevett gyakorlat, hiszen egy nagy szervezet képes szinte magától is egyre nagyobbra hízni, miközben a hatékonysága csak romlik.

Ennek a vizsgálatnak az eredménye, hogy 125 fős leépítésre kerül sor, de ez a legkevésbé a gyártási területeket érinti, sokkal inkább az adminisztratív területet (backoffice), a rádiós területet, és az MTI-t. A csoportos létszámleépítés célja a hatékonyság növelése, a párhuzamosságok megszüntetése és a költséghatékonyabb működés."

Hozzátesszük, ez a belső folyamatvizsgálat minden nagyvállalatnál bevett gyakorlat, hiszen egy nagy szervezet képes szinte magától is egyre nagyobbra hízni, miközben a hatékonysága csak romlik.

Ennek a vizsgálatnak az eredménye, hogy 125 fős leépítésre kerül sor, de ez a legkevésbé a gyártási területeket érinti, sokkal inkább az adminisztratív területet (backoffice), a rádiós területet, és az MTI-t. A csoportos létszámleépítés célja a hatékonyság növelése, a párhuzamosságok megszüntetése és a költséghatékonyabb működés." -->

állami média elbocsátás MTVA kirúgás
Kapcsolódó cikkek