Cégvilág

Csökkent az orvoselvándorlás, duplázódik a sürgősségi ellátás finanszírozása

Több száz szakképzett orvos hiányzik az sürgősségi osztályokról, és az orvoselvándorlás nem állt meg, csak csökkent - mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Magyarország egészségügyi GDP-arányos lemaradása szembetűnő, pedig ha 2 százalék pluszt tennének bele, akkor beindulhatna a rendszer működése.

A GDP-arányos lemaradásunk a visegrádi országokhoz képest 2 százalék, az unió átlagához képest 4-4,5 százalék. Ma Magyarországon a 35 ezer milliárd forint, annak a 2 százaléka 700 milliárd forint, ehhez képest az összes gyógyító-megelőző ellátásra 1000 milliárdot költünk - mondta Éger István. Ha beletennék plusz 2 százalékot, beindulna a rendszer működése, lehetne monitorozni és javítani a hibákat. És ehhez kellene egy független társadalmi egészségbiztosítási pénztár, aminek többek között ez lenne a feladata, de ezt most zárták be végképp - utalt az OEP megszűnésére a MOK elnöke.

A MOK nemrégen készült felmérése szerint 600 helyett csak 140 szakember dolgozik a sürgősségi osztályokon. A kamarának panaszkodó orvosok arról számoltak be, hogy a jelentős munkaerőhiány miatt a kórházak menedzsmentjei kénytelen a szakképesítéssel nem rendelkező orvosokat beosztani a sürgősségi osztályokra.

Valószínűleg ezt meghallva döntött úgy március 1-től az egészségügyi kormányzat, hogy dupla annyi pénzből gazdálkodhat mintegy 60 sürgősségi betegellátást végző osztály. Az osztályok béremelésre, gumikesztyű-beszerzésre, vagy bármilyen eszközbeszerzésre fordíthatják a pénzt, ezt korábban megírta a vg.hu is.

Éger István szerint, hogy hány orvos hagyta el az országot arra pontos adat nincs, csak arról van kimutatás, hányan “bonyolították le azt a hivatali procedúrát, ami ahhoz kell, hogy elmehessenek.” Az orvoselvándorlás ugyan csökken, de sokan nem is külföldre mennek, hanem a magánszférába - mondta a MOK elnöke.

Az alapellátásnak beígért 10 milliárd forintról is megfeledkezett az egészségügyi kormányzat. Tavaly bokszolni kellett érte, de idén pedig benne sincs csak a töredéke a büdzsében. Holott legalább 5 éven át szükség volna rá ahhoz, hogy az alapellátás egyensúlyba kerüljön - mondta a MOK elnöke.

Koncsek Rita-->

GDP Magyar Orvosi Kamara orvoselvándorlás egészségügy MOK
Kapcsolódó cikkek