Cégvilág

Roncsokkal dolgoznak a magyar kkv-k

A magyar kis- és középvállalatok 29 százaléka 5 évnél idősebb számítógépet használ, miközben az Európai Unióban 18 százalék az átlag – derül ki a Microsoft 19 országra kiterjedő, több mint 12 ezer kkv-t érintő reprezentatív felméréséből. Vass Gábor, a Microsoft Magyarország Kft. kkv-üzletág és partnerkapcsolati igazgatója a kutatás kapcsán közölte: a megkérdezett magyarországi cégek 46 százaléka vélekedett úgy, hogy kevesebbet költ informatikára a szükségesnél, miközben mindössze 24 százalékuk alkalmaz külön az informatikai területért felelős szakértőt a vállalkozásnál. (Utóbbi jóval alacsonyabb a 33 százalékos uniós átlagnál.)

Forrás: Shutterstock

A kutatás ugyanakkkor rávilágított arra is, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyök megragadására a kkv-k hajlandók többet költeni. A magyar vállalkozások a 35 százalékos európai átlagnál jóval magasabb, 45 százalékos arányban nyilatkoztak úgy, hogy a következő egy évben növelni szeretnék informatikai kiadásaikat. A kutatás alapján a digitalizációtól elsősorban rugalmasságot várnak a kis- és középvállalkozások, és azt, hogy használatával több idejük marad: e két szempontot csaknem négyötödük fontosnak tartotta megemlíteni. A digitalizáció előnyei közül az adminisztrációra fordított munka csökkentése a legfontosabb a kkv szektornak: a magyar cégek 48 százaléka papírmunkát spórolna a technológia segítségével.

Vass Gábor elmondta: iparági előrejelzés szerint csaknem 30 százalékkal nő a felhőalapú szolgáltatások piaca a következő egy évben Magyarországon, leginkább az ügyféltámogatási és ügyviteli rendszerek területén.

digitalizáció kkv számítógép
Kapcsolódó cikkek