Cégvilág

Beköszöntött a mindent tudó utazásszervezők kora

Csak oda kell érni, és pihenni – az okostelefon-tulajdonosok korlátlanul tölthetnek le olyan applikációkat, melyek szinte automatikusan elintéznek minden fontos teendőt a nyaralás előtt. Az utazásszervezés új formája komoly üzletággá fejlődött.

A reptéri check-in miatt sem kell már izgulniuk azoknak, akik hajlamosak az utazás előtti izgalomtól szétszórtan kapkodni a papírok között, az AirlineCheckins.com weboldalon ugyanis regisztráció után automatikusan becsekkolnak helyettünk. Az oldal elvégzi a bejelentkezést a világ valamennyi légitársaságának járatára, amely rendelkezik online check-in megoldással. Amint az adott társaság felületén megnyílik a lehetőség, az első néhány percben már meg is történik a helyfoglalás, növelve a valószínűségét annak, hogy az utas a kívánt ülést kapja. Az alkalmazás ráadásul a jövőben minden egyes utazás előtt automatikusan elvégzi a helyfoglalást, ha ugyanazzal az e-mail-címmel foglalunk repülőjegyet, mint korábban.

Forrás: shutterstock

Nem ez az egyetlen applikáció azonban, amely megkönnyíti az utazók életét. A Skyscanner – amely a légitársaságok és utazási irodák ajánlatait hasonlítja össze – több tízmilliós letöltésével az egyik kedvenc Android- és iOS-alkalmazás. A Google saját árkövetője és járatkeresője, a Google Flights extra szolgáltatásai miatt népszerű. A program lényege, hogy megadjuk a hozzánk legközelebb eső repülőteret és a célállomást, ezt követően felsorolja az összes járatot, amely a beállított napon vagy időszakban elvihet a kiválasztott desztinációra. A rendszer által feldobott lehetőségeket az ár és az út időtartama alapján rendezi sorba, segítve ezzel a legjobb lehetőség kiválasztását. A Google Flights egyébként előre jelzi az árváltozást és az áringadozás valószínűségét is.

Még tovább könnyítheti az életünket a Hopper nevű program. Ez a repülőjegyek kereséséhez olyan algoritmust használ, amely akkor jelez, ha az általunk kiválasztott jegy a legjobb áron érhető el. Az applikáció emellett megjósolja, és push üzenetben értesít arról, hogy miként alakulnak az árak a közeljövőben, és pillanatokon belül vásárolhatunk is a segítségével. A Hopper azt ígéri: 60 másodperc alatt lehet repülőjegyet venni, és akár 40 százalékot is lehet spórolni a használatával. Az App Store és a Google Play áruházból ráadásul a Budapest Airport mobilalkalmazása is letölthető: a BUD Airport parkolási lehetőségek, reptéri szolgáltatások ismertetésével és termináltérképpel segíti az utazókat.

Alkalmazások milliói segítenek az utazás többi részével kapcsolatban is. Nyaralás-visszaszámlálót, valutaváltót, offline térképek tucatjait tölthetjük le, de számtalan applikáció van már azoknak is, akik nem tudják, mit érdemes a bőröndjükbe pakolniuk, ilyen például a Packing List vagy a PackPoint. Az előbbi kész, az utóbbi személyre szabott listát készít, miután megadtuk úti célunkat, a tervezett programokat és az eltöltött éjszakák számát. Egy magyar fejlesztésű app, a PocketGuide elnavigál a legközelebbi látnivalókhoz. Nem kell hozzá más, csak egy fülhallgató, melyen keresztül érdekes történeteket hallgathatunk – az alkalmazás 150 nagyváros látványosságait mutatja be az Alföldtől kezdve Amerikán át egészen a Közel-Keletig.

applikáció utazásszervező
Kapcsolódó cikkek