Cégvilág

Zöld jelzésre vár közel ezer beruházás

Kölcsönnel együtt projektenként majd 200 millió forinthoz lehet jutni egy népszerű gazdaságfejlesztési pályázaton, legalább 50 milliárd forintot még szétoszthatnak az igénylők között.

Csaknem ezer cég vár több mint egy éve arra, hogy megtudja, jut-e forráshoz a Gazdaságfejlesztési és innovációs­ operatív program (Ginop) 112,5 milliárd forint keretösszegű gigapályázatán, amely hitellel kombinálva hivatott támogatni a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítéseit (Ginop-1.2.3).

Az összegből 37,5 milliárd a vissza nem térítendő támogatás és 75 milliárd a

A győztes projekt 5–50 millió forint támogatásban részesülhet, amelyhez legalább 10, legfeljebb 145 milliós, kedvezményes kamatozású, éven túli kölcsön párosul.

A fejlesztéspolitikai adatbázison keresztül csak a konstrukció „ingyenpénzes” részére lehet rálátni, de ebből is nyilvánvaló a túligénylés.

A 37,5 milliárd forintra 1691-en jelentkeztek be 49,2 milliárdos támogatói igénnyel.

Közülük 690-en már örülhetnek mintegy 21,1 milliárd forintnak, a hozzá járó kölcsönnel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kiírt Ginop-1.2.3-nál átlagosan egy egységnyi támogatáshoz két egység hitel jár, valószínűleg a döntési mechanizmuson, nem pedig a felhívás népszerűségén múlik, kimerül-e a 112,5 milliárd forintos keret. Az eddigi részeredmények szerint még legalább 50 milliárd forint találhat gazdára, a pénznek a kétharmada az MFB Pontokon igényelhető kölcsön.

Már csak azért is bizakodva várják a további értesítéseket a kkv-szektorban, mert a beruházási hitel meglehetősen széles körben használható fel: például bővíthető vagy korszerűsíthető belőle termeléshez, szolgáltatáshoz kapcsolódó épület, de új is építhető. Fordítható a pénz továbbá épületgépészeti beruházásra, megújuló energiaforrás felhasználására, informatikai fejlesztésre, de még gyártási licenc beszerzésére is. A támogatói okirat és a kölcsönszerződés aláírása után összesen minimum 15, maximum 195 millió forinthoz lehet jutni, ennek 50 százaléka vehető fel előlegként.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

GINOP fejlesztéspolitikai adatbázis
Kapcsolódó cikkek