Cégvilág

Az USA piacának meghódításán dolgozik a budapesti székhelyű SignAll

Az Egyesült Államok piacán kezdi pályafutását a budapesti központú SignAll startup, amelynek saját fejlesztésével az amerikai siketjelnyelv beszélt és írott angolra fordít­ható.

A napokban bejárta a sajtót, hogy a magyar alapítású SignAll 1,7 millió euró értékű befektetést kapott a Credo Venturestől és az MFB csoporthoz tartozó Hiventurestől. Ez azonban nem az első nagy összegű a startup életében, saját fejlesztésű technológiája mögött pedig több mint egy évtizedes munka áll.

Bő tíz évvel ezelőtt felvettem a cégemhez az első siket munkavállalót. Nagyon tehetséges volt, tudtam, hogy ő kell a pozícióra, a munkaszerződés elkészítéséhez azonban jeltolmácsra volt szükségünk, és emiatt három hétig tolódott a szerződés aláírása. Ekkor tapasztaltam meg először, hogy nagy kihívás a siketek és hallók közötti kommunikáció

– mondta a Világgazdaságnak Robotka Zsolt, a SignAll alapítója és vezérigazgatója. Ennek a tapasztalatnak a hatására elkezdett foglalkozni a témával, és több kollégájával közösen kereste a megoldási lehetőségeket. Egy uniós kutatás-fejlesztési támogatás segítségével a cégében dolgozó szakemberekkel ki tudták fejleszteni 2016-ra a találmány korai prototípusát, ezzel az eredménnyel a kezében pedig létrehozott egy új vállalkozást, amely kizárólag a SignAll technológia fejlesztésével foglalkozott.

Robotka Zsolt az első siket munkavállalójánál tapasztalta meg, mekkora kihívás a siketek és a hallók közötti kommunikáció
Fotó: SignAll

Miután az anyacég már százmillió forintos nagyságrendben költött a fejlesztésre – részben saját tőkéből, részben az uniós támogatásból – és elkészült a prototípus, megszerezte a startup az első körös befektetését is. Egy háromtagú konzorcium három évvel ezelőtt 1,5 millió eurót fektetett a magyar találmányba. Az összeg folyósítását követően a SignAll megalkotta az első olyan rendszert, amely az amerikai siketjelnyelvet automatikusan fordítja.

A kommunikációt segíti

A SignAll technológiája a természetes nyelvfeldolgozást és a gépi látás technológiáját használva képes a jelnyelvet szöveggé alakítani, ami lehetővé teszi a siketek és nagyothallók kommunikációját a hallókkal.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

SignAll siketek Robotka Zsolt befektetés
Kapcsolódó cikkek