Cégvilág

Eurómilliárdokat hoztak forintmilliárdokért

A német hegemóniát megtörve már a távol-keleti beruházások dominálnak Magyarországon, az elmúlt öt év tíz legnagyobb projektje 7,2 milliárd eurós befektetést hozott az országba.

Átlépte a 7,2 milliárd eurós kü­szöböt az elmúlt öt évben Magyarországra hozott tíz legnagyobb projekt értéke. A Világgazdaság annak apropóján nézte át a 2014–2019 közötti időszakot, hogy a külföldről beáramló közvetlen tőkebefektetéseket (FDI) kezelő Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) éppen öt éve kezdte meg működését. Ebben a ciklusban az állami tulajdonban lévő szervezet 454 projektet menedzselt, amelyek bő 85 ezer munkahelyet teremtettek. Ezek összértéke meghaladja a 18,8 milliárd eurót. A legnagyobb tíz a teljes ráfordítás mintegy 38 százalékát adja.

A top 10-es listáról négy gigaberuházást az idén jelentettek be, a Magyarországra érkező FDI tehát felfutó pályán halad. Az a következtetés is levonható, hogy átrendeződik a beáramló tőke a származási hely szerint: 2019-ben már a távol-keleti befektetések domináltak itthon, megtörve a német hegemóniát. A legnagyobb fejlesztések közül hat ázsiai – négy dél-koreai, egy-egy indiai és japán –, három németországi, egy pedig magyar hátterű. A listát a Samsung SDI és a Mol projektje megosztva vezeti 1,2 milliárd eurós bekerüléssel. Az előbbi Gödön építi meg a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát, az utóbbi Tiszaújvárosban tervez poliolkomplexumot. Ezzel a Samsung 1200, a Mol 200 új munkahelyet hoz létre. A Samsung SDI a második körben bővít, az első még 2016 őszén indult – 300 millió euróból 600 fő foglalkoztatására tervezve –, ez a projekt zárja a top 10-es listát. A harmadik szereplő a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., amely 2016 nyarán jelentett be egymilliárd eurós gyárépítést Kecskeméten. A fejlesztéssel 2500 munkahely jön létre. A Daimler-leányvállalatnak egy másik kecskeméti projektje is bejutott (6. hely) a legnagyobb befektetések közé: 588 millió euróból egy karosszériaüzemet alakított ki. Ott van az összesítésben (4. hely) egy másik német óriáskonszern, a BMW egymilliárd eurós debreceni beruházása, amelyet tavaly júliusban jelentettek be a bajorok, a tervek szerint ezer embernek ad majd munkát. A dél-koreai SK Innovation szintén két fejlesztéssel képviseli magát a top 10-ben. A távol-keleti ország harmadik legnagyobb vállalata immár a második, elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzemét készíti elő Komáromban 754 millió euróból (ez az 5. hely), ott ezren fognak dolgozni. Az első ütem (9. hely) 313 millió euróba került és 410 állást teremtett.

Az indiai Apollo Tyres 475 millió eurót invesztált (7. hely) Gyöngyöshalászon gumigyárának kivitelezésére, és 975 pozíciót hozott létre. A japán Toray Industries Hungary Kft. lítiumakkumulátorokhoz használt szeparátorfilmet előállító üzemet épít a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalun több mint 313 millió euróból (8. hely), ott a tervek szerint 188-an dolgoznak majd.

A top 10 külföldi beruházás értéke mellé érdemes odatenni, hogy ezeket a kormányzat mekkora összeggel segíti egyedi támogatások formájában. A mintegy 7,2 milliárd eurónyi befektetés és az így létrejövő, nyolcezernél is több munkahely körülbelül 61 milliárd forintba, vagyis 182 millió euróba került. Igaz, arról egyelőre nincsenek információk, hogy a Samsung SDI és az SK Innovation második körös, valamint a Toray fejlesztésébe mennyivel száll be az állam. A legmagasabb összeget, mintegy 16 milliárd forintot (48 millió euró) az Apollo Tyres kapja.

hipa FDI Top 10 befektetés
Ezek is érdekelhetik