Cégvilág

Kicsekkolási dömping az Airbnb-piacon

Lenullázódott az Airbnb-szálláshelyek piaca. A koronavírus több ezer budapesti kisbefektető lakáshitelét döntheti be, akik most kormányzati segítséget kérnek.

Jégkorszakhoz hasonlította a mos­tani piaci helyzetet Schu­miczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke, miután az elmúlt napokban teljesen lenullázódott a magánszálláshelyekre irányuló foglalások száma. „Már csak az a néhány tucat külföldi vendég lehet Budapesten, aki még nem tudott elutazni”

– közölte lapunkkal. Vendég, illetve bevétel híján sok lakástulajdonost már most fenyeget a hiteltörlesztés – illetve nem törlesztés – kockázata, ezeknek az ingatlanoknak a jelentős részét ugyanis banki kölcsönökből vásárolták meg, a következő havi részlet pedig már nettó veszteség lesz, hacsak nem sikerül mielőbb bérlőt találniuk.

Kézenfekvő megoldás lenne a középtávú bérbeadás, aminek célközönsége a kollégiumokból kiköltözni kényszerült diákok, illetve az önkéntes karanténba vonulók egyelőre nem túl nagy tömege. Így viszont egy mérsékelten fizetőképes kereslet találkozhat egy jókora kínálattal, ami az árak zuhanását okozza. A két-három hónapos bérbeadás mellett szól azonban, hogy legalább az önköltség – az éves adók és járulékok – megtérülhet, és a szálláshelyet nem hosszú távú bérbeadás mellett gyorsan vissza lehet vezetni a piacra. Aki csak teheti, éppen ezért kivár, hogy majd elsőként startolhasson az újrainduló vendégforgalomra. „Túlélési üzleti tervet kovácsolni most a teljes bizonytalanság miatt nehéz. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a következő két hónapban nem lesz turista, a foglalások mindegyike eltűnt márciusra, majd áprilisra is a napokban” – mondta a MAKE elnöke.

Mindezek nyomán máris több száz kiadó lakással bővült a kínálat, a legpesszimistábbak hosszú távra, mások aláígérve mielőbb bérlőt akarnak találni, mert úgy látják, a turizmus még hosszú ideig nem fog magára találni. Az engedélyek visszaadásával azonban érdemes vigyázni, mert nem biztos, hogy egyáltalán vissza lehet még térni a piacra később az elmúlt időszak önkormányzati szigorításai miatt. Ugyanakkor elsőként éppen a kisbefektetők (az egy-két lakást jellemzően hitelből és már jelentősen megemelkedett áron vásárlók) és azok szenvedik el a legsúlyosabb veszteségeket, akik az Airbnb-szálláskiadásra rendezkedtek be, és egyetlen jövedelmi forrásuk a turizmus volt. A turisztikai ágazat szereplőinek a kormány által kért, áprilisra összeálló javaslatcsomagjához a MAKE a magánszálláshely-kiadókat sújtó, emelt összegű ingatlanadó és az idén bevezetett turisztikai hozzájárulás ideiglenes elengedését fogja kezdeményezni. A szervezet kiemelte, hogy az újrakezdéshez meg kell teremteni az illegális szállásadók hatékony ellenőrzését, és az ehhez kapcsolódó, szankcionálásról is rendelkező jogszabályokat el kell fogadni.

Sorsdöntőnek a május utáni időszak ígérkezik, ami a 12-15 ezer Airbnb-n, Bookingon és más szállásfoglaló portálon hirdetett budapesti ingatlan tulajdonosa számára a főszezon lenne. Ha addig sem sikerülne megfékezni a várakozások szerint Magyarországon még csak ezután eszkalálódó járványt, az hosszú időre átírhatja a magánszálláshelyek piacát is.

A szállásfoglaló oldalakon

12-15

ezer budapesti ingatlant

hirdethetnek

MAKE turizmus Airbnb
Ezek is érdekelhetik