Cégvilág

Felére zuhant a TUI forgalma

A TUI reményei szerint 2022-ben normalizálódik a helyzet az utazási piacon, addig az állami hitelek és a költségcsökkentések segítenek felszínen tartani a céget.  

Hárommilliárd eurós rekordveszteséggel zárja idei üzleti évét a TUI, miközben tavaly az alaptevékenységéből még 894 millió euró profitot tudott elérni. A világ legnagyobb utazásszervező cégének bevétele 58 százalékkal, 7,9 milliárd euróra zsugorodott.

A tavaly 23 millió ember üdültetéséről gondoskodó társaság havi 500–650 millió eurót égetett el a járvány kitörése után.

Az első és második hullám közötti időszak szerencséjére épp a nyárra esett, a főszezon erősebb statisztikája nélkül még nagyobb pácban lenne a hannoveri központú társaság. Az utazások adminisztratív korlátozása főként a mediterrán országokban okozott drasztikus forgalomcsökkenést.

A Lufthansához hasonlóan a TUI-t is megcsapta a csőd szele, és szintén a német kormány hathatós támogatásával tartják a felszínen, amíg a pandémia vissza nem szorul. A német légitársaság 9 milliárd eurós állami hitelekkel és tulajdonrész-vásárlással kombinált mentőövéhez képest

a TUI-nak első körben 3 milliárd eurós berlini kölcsön jutott, amelyet a múlt héten kereskedelmi bankok és magánbefektetők bevonásával 1,8 milliárddal toldottak meg.

A kormány feltételül szabta az osztalékfizetés és a vezetői bónuszok felfüggesztését. A londoni tőzsdén jegyzett TUI legnagyobb részvényese, a 25 százalékkal rendelkező Alekszej Mordasov orosz oligarcha maga is beszáll a válságkezelő akciókba.

Fotó: ARTuro Jimenez/dpa /AFP

Részesedését 36,6 százalékra növeli, ha a német pénzügyi felügyelet, a Bafin mentesíti a kötelező vételi ajánlat megtétele alól, ha nem, akkor megáll 29,9 százaléknál – írja a Reuters. A TUI-részvények névértékét 2,56 euróról egy euróra szállítják le, miután az 509 millió újonnan kibocsátott részvényt lejegyzik. Erről januárban dönt a cég közgyűlése.

Fritz Joussen vezérigazgató szerint az így 2,5 milliárd euróra növekedő likviditásuk már stabil hátteret nyújt a csoportnak.

A hiteltörlesztések kigazdálkodásához az eddigi évi 300 millió euróról 400 millióra emelték a költségcsökkentési programban szereplő célszámot.

A jövő év még a tömeges oltásokkal telik, az utazási kedv és a lehetőségek ezzel párhuzamosan bővülnek ugyan, de a járvány előtti időszak teljesítményét csak 2022-ben érhetik el. A jövő nyári foglalásaik mindenesetre bizakodásra adnak okot, az egy évvel ezelőttinél 3 százalékkal több igény futott be hozzájuk, az átlagárak 14 százalékos emelkedése is pozitívumként értékelhető.

TUI csőd Lufthansa utazásszervezés
Kapcsolódó cikkek