Cégvilág

Emlékmű épül a Hableány sétahajó áldozatainak

Aláírták a szerződést a tragédia mementójának megépítésére, a lipótvárosi önkormányzat a Penta Kft.-t bízta meg a kivitelezéssel.

nélkül mintegy 134,5 millió forintért épít emlékművet a Penta Általános Építőipari Kft. a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak – derül ki a friss európai közbeszerzési értesítőből.

A nyílt közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő a főváros V. kerületének önkormányzata, Belváros-Lipótváros a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésben rendelte meg a beruházást. Az emlékművet a Széchenyi rakparton, a Margit híd pesti hídfőjéhez tervezik. Az itteni forgalom elől elzárt, mintegy 200 négyzetméteren a közlekedési katasztrófát követően eleve spontán emlékhely jött létre. Ennek megfelelően

a kivitelezéssel érintett terület nagysága is hozzávetőlegesen 200 négyzetméter.

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál
Fotó: MTI/Mónus Márton

A 2020 nyarán kiért tender eredményének ismertetőjében az is olvasható, hogy a beszerzés nem kapcsolódik európai uniós alapokból finanszírozott projekthez, vagy programhoz. A felhívásra egyetlen ajánlat érkezet be, a gödöllői Penta Kft.-vel az idén február 12-én írták alá a szerződést. A projekt konkrét ütemezése egyelőre nem ismert, ennek kapcsán a felek annyit rögzítették, hogy a munkaterület átadásának időpontjában esetlegesen hiányzó, a beruházás kivitelezéséhez szükséges engedélyeket az önkormányzat folyamatosan szolgáltatja olyan módon, hogy az a vállalkozót a végteljesítési határidő megtartásában ne akadályozza.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én járt szerencsételnül, amikor a Margit híd közelében ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A jóval nagyobb jármű maga alá gyűrte a sétahajót, a Hableány pedig elsüllyedt. A fedélzetén összesen 35 fő tartózkodott: 33 dél-koreai turista, illetve a kéttagú magyar személyzet. Csupán hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai személyt eltűntként tartanak nyilván.

 

emlékmű szerződés baleset Hableány sétahajó
Kapcsolódó cikkek