Cégvilág

Angela Merkelt is meghallgatja a német bíróság a Wirecard-ügyben

Pénteken a kancellár meghallgatásával zárja a hetet a német bíróság a Wirecard ügyében.

Tavaly júniusban jelentett fizetésképtelenséget a német Wirecard fizetési rendszerekkel foglalkozó cég, miután kiderült, hogy nem a 2019-es könyveléséből mintegy 1,9 milliárd euró (688 milliárd forint). Miután a pénzügyi mérlegük mintegy negyedéről nem tudtak beszámolni, a frankfurti DAX-on is jegyzet cég a német üzleti élet fekete bárányává vált – írja a Magyar Nemzet.

A szex- és szerencsejáték-weboldalak felhasználóinak digitális fizetést és kártyahasználatot kínáló cég bő húsz éve működik a piacon, és neves nagybankokkal is együttműködik. A könyvelését feltehetően évek óta hamisító luficég ráadásul nyakig úszott az adósságban, és az összeget elvileg Fülöp-szigeteki befektetésialapok forgatták, de valószínűleg sohasem létezett – írja a Deutsche Welle német hírportál.

Ekkor vádaskodások sora indult el a bankok, a könyvvizsgálók és a felügyeleti szervek között.

A 2020 júniusában bekövetkezett pénzügyi bukás előzményeivel és következményeivel egyaránt tisztában lévő pénzügyi hatóság felelőssége után a politikai felelősöket keresték.

Többekben felmerült a kérdés, hogy vajon a német kormánynak volt-e tudomása az ügyről, és ha igen, mióta. Például Olaf Scholz pénzügyminiszternek már 2019 februárjában, másfél évvel a bedőlés előtt tudomása volt a vállalat problémás ügyeiről.

Fotó: Shutterstock

A héten egyre több németországi politikust vittek bíróság elé az üggyel kapcsolatban. Kedden Peter Altmaier gazdasági minisztert, és Dorothee Bär digitalizációért felelős tárcavezetőt hallgatták meg. Majd szerdán hristine Lambrecht igazságügyi miniszter és Jörg Kukies pénzügyi államtitkár került sorra. Csütörtökön Olaf Scholz pénzügyminiszter,

majd pénteken Angela Merkel kancellár meghallgatásával zárja a hetet a német bíróság a Wirecard ügyében.

Angela Merkelt azzal gyanúsítja az ellenzék – többek között Florian Toncar szabad demokrata képviselő, aki pénzügyi szakértőként tagja a vizsgálóbizottságnak is –, hogy 2019-es kínai látogatása alkalmával magánál

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfőnél lobbizott a Wirecard érdekében,

holott már akkor köztudott volt, hogy a társaság igencsak posványos talajon építkezik. Ulrike Demmer, Angela Merkel egyik szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy a kancellár mit sem tudott a Wirecard ügyleteiről, azért említette a céget vendéglátójának – több más vállalattal együtt – mint a kínai piacra termett szolgáltatót – írja a lap.

A Mercedes anyacégénél is lecsapott a csiphiány

Dolgozók tízezrei kénytelenek csökkentett munkaidőben dolgozni a Daimlernél.

 

Németország Wirecard bíróság Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek