Cégvilág

Rekordbevételt hozott a járvány a Vajda-Papírnak

Tőzsdére készül, gyárat bővít, miközben maszkgyártásba is kezdett a Vajda-Papír, amely tavaly rekordévet zárt: csoportszinten 10 százalékkal, 52 milliárd forintra növelte forgalmát.

Rekordévet zárt Magyarország piacvezető higiéniai papírtermékeket gyártó cége, a Vajda-Papír Kft. A csoport összesített árbevétele elérte az 52 milliárd forintot, ami 10 százalékos növekedés 2019-hez képest. A koronavírus-járvány első szakaszában jelentkező felvásárlási láz nyomán ugyanis megnőtt a kereslet a cég termékei iránt. E kereslet kielégítésére a Vajda-Papír növelte kibocsátását, és márciusban már 50 százalékkal nagyobb mennyiséget termelt a havi átlagnál. A cég kibocsátásának 35-40 százalékát a toalettpapír gyártása teszi ki, a többit a papírtörlőké és a papír zsebkendőké, amelyek iránt ugyancsak nagyobb volt a kereslet, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

A Magyarországon forgalmazott higiéniai papírok 55-60 százalékát a Vajda-Papír állítja elő.

Termelése 40 százalékát exportálja a cég, ezzel a szegmens hazai kivitelének majdnem a háromnegyedét adja.

Az ágazatnak jelentős piacbővülést hozó tavalyi év eredményei abban is megmutatkoztak, hogy a Vajda-Papír EBITDA-ja 6 milliárd forintra, a 2019-es 2,5 milliárdnak több mint a kétszeresére hízott 2020-ban – közölte a vállalat a Világgazdasággal. A csoport az idén a bel- és a külpiacain is tovább növelheti az árbevételét az átadott és a még zajló kapacitásbővítései révén.

Magyarország legnagyobb higiéniai háztartási papírtermékeket előállító integrált üzeme a Vajda-Papír dunaföldvári gyáregysége, amely már Közép-Európában is az egyik legnagyobbnak számít.

A nagyvállalati beruházási támogatási programból 5,5 milliárd forinttal támogatott, 16 milliárdba kerülő fejlesztés révén a tavalyi 120 ezer tonnáról az idén már 140 ezerre növelte gyártókapacitását, amely jövőre 50 százalékkal, 70 ezer tonnával bővül tovább. Az új gyáregységgel ötven új munkahely jön létre a meglévő 520 mellé.

Fotó: Vajda-Papír

Mindezek tükrében a következő időszak izgalmasnak ígérkezik – értékelt Vajda Attila ügyvezető igazgató a cég tavalyi eredményeinek közzététele apropóján. A vállalat előkészíti a tőzsdére lépését, miközben önerőből és kötvénykibocsátásokból finanszírozza fejlesztéseit. Tavaly a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában az első körben 11,2 milliárd forint értékben bocsátott ki tízéves futamidejű kötvényeket, az idén pedig újabb 9 milliárdos kibocsátásra készül.

A világjárvány miatt kiemelt figyelmet kapott az ország önellátási képessége, ehhez a Vajda-Papír is hozzájárult beruházásaival, a többi között a dunaföldvári maszkgyártó gép üzembe helyezésével, amely évente 300 millió arcmaszkot állíthat elő, ami a hazai igények háromszorosa – emlékeztetett Vajda Attila.

A Vajda-Papír Kft. többlépcsős beruházásának első üteme 2018 novemberében készült el Dunaföldváron. Európa legmodernebb és a térség legnagyobb papíripari üzeme 15 milliárd forintba került. A most zajló újabb gyárbővítési ütem a belföldi és a külföldi forgalom növelését is szolgálja. A vállalat többletbevétele várhatóan eléri az évi 15 milliárd forintot, ami éves szinten csaknem 2 milliárddal nagyobb adóteljesítmény.

toalettpapír papírtörlő Vajda-Papír Kft. koronavírus járvány piacbővülés papírgyártás papír zsebkendő rekordbevétel
Kapcsolódó cikkek