Kiugróan jó eredményeket ért el a személyi számítógépek (PC) globális piaca az elmúlt időszakban, a Covid-járvány miatt széles körben elterjedő tartós otthoni munkavégzés és a digitális oktatásra történő átállás számottevően megnövelte a forgalmat. Az idei második negyedévben is kitartott a lendület az IDC adatai szerint, igaz, a növekedés mértéke valamelyest csökkent. A piackutató előzetes számai alapján

az április–júniusi időszakban a gyártók 83,6 millió PC-t szállítottak le világszerte, ez 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ugyan jócskán elmarad az idei első negyedéves, majdnem 56 százalékos, valamint a tavalyi utolsó három hónapban elért 25,8 százalékos bővüléstől, de egyértelműen mutatja, hogy továbbra is erős a kereslet a számítógépek iránt. Az IDC elemzése szerint a notebookok esetében fellépő alapanyaghiány miatt az asztali gépek forgalmának növekedési üteme a második negyedévben felülmúlta a laptopokét.

Fotó: NurPhoto via AFP

A személyi számítógépek piacára egyébként továbbra is a legnagyobb szereplők elsöprő fölénye a jellemző. Az öt piacvezető gyártó a teljes forgalom több mint háromnegyedét tudhatja a magáénak.

Az április–júniusi időszakban a Lenovo szállította le a legtöbb PC-t, 20 milliót, ez éves összevetésben majdnem 15 százalékos növekedés, a cég piaci részesedése megközelítette a 24 százalékot.

A második legnagyobb gyártó a HP, számukra a második negyedév visszafogott eredményt hozott, mindössze 2,7 százalékos növekedést tudtak felmutatni, de még így is 22 százalék körüli a piaci részesedésük. A Dell stabilan tartja a harmadik helyét, és igen tetemes, 16,4 százalékos bővülést tudott elérni, majdnem 14 millió eszközt adott el. Az Apple és az Acer Group lényegében holtversenyben volt a második negyedévben a negyedik pozícióért, 6,1 millió körüli értékesítéssel. A két cég közül az Acer tudott látványos, 17,6 százalékos növekedést felmutatni, míg az Apple-é 10 százalék alatt maradt. Érdekesség, hogy a többi gyártó összesen jócskán felülmúlta a teljes piac növekedési ütemét, hiszen majdnem 21 százalékkal bővült az általuk leszállított PC-k száma.

A múlt évben világszerte 302,6 millió személyi számítógépet adtak el a gyártók, ez 2019-hez képest 13,1 százalékos bővülés az IDC adatai szerint.

Hasonló mértékű növekedésre utoljára 2010-ben volt példa, akkor 13,7 százalékkal tudott fejlődni a szegmens. A kutatócég jelezte azt is, hogy a tavalyi eredmény annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy az elmúlt egy évtizedben hat olyan év is volt, amikor csökkent az értékesítés.

Az IDC idén májusban közzétett előrejelzése szerint 2021-ben a teljes évet vizsgálva 357 millió személyi számítógépet szállíthatnak le a gyártók globális szinten, ami éves összevetésben 18,1 százalékos bővülés lenne.