Az Európai Bizottság 2021. április 19-én fogadta el a 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási térképeket meghatározó és a 2022. januárt 1-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatás módosítását arról, hogy mely régiók juthatnak beruházási forráshoz. Ezt hagyta jóvá az uniós testület a napokban.

Fotó: Shutterstock

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy ez egy rendkívül fontos változás, amelynek az előszele már a 2021-ben megjelenő pályázatoknál is észlelhető.

Míg a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb program, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázataiból teljesen kizárták a Pest megyében működő cégeket, addig a folytatásának tekinthető, 2021–27-es ciklusban elérhető Ginop Pluszban már eltörölték ezt a korlátot. Igaz, 2021-ben továbbra sincs lehetőség – vagy csak bizonyos Pest megyei településeken – regionális támogatást igényelni.

2022. január 1-től viszont bátran pályázhat bármely Pest megyében működő vállalkozás; a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek akár a 70 százalékát is állhatja az unió.

A szakértő szerint komoly dilemma elé állíthatja a pályázókat, hogy induljanak-e a kiírás alatt lévő és megjelenő pályázatokon, vagy inkább várják meg a kedvezőbb feltételekkel megjelenő jövő év januárját.

A keleti országrészben a támogatási intenzitás nem változik. Marad minden az eddigi gyakorlat szerint, jelentős felzárkóztatásra van továbbra is szükség a bizottság felmérése alapján.

A Közép-Dunántúl régióban eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ami 30-ra csökken, ennek nem fognak örülni a Székesfehérváron, Veszprémben vagy Esztergomban működő eddig is aktívan pályázó cégek.

Amennyivel romlik a Közép-Dunántúl, annyival javul a Nyugat-Dunántúl (Győr–Szombathely–Zalaegerszeg tengely) támogatási százaléka. Budapestet követően a nyugati régiótól voltak leginkább megvonva a támogatások az előző ciklusban. A nagy nyertes egyértelműen Pest megye, aminek természetesen a támogatási térkép szerint Budapest nem része. Több település, amelyeket eddig kizártak a támogatási rendszerből, hamarosan akár 70 százalékos támogatásra lesznek jogosultak.

Ez nem kis dilemma elé állítja a vállalatvezetőket, hogy a nagyobb beruházásaikat hogyan időzítsék. Ma nulla támogatás mellett, vagy jövőre akár 70 százalék támogatásért cserébe

– veti fel a kérdést a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette, nem arról van szó, hogy most a cégek pályázzanak-e, ha van rá bármilyen lehetőség – a válasz egyértelműen igen –, hanem arról, hogy ahol most nem érhetők el olyan mértékben a támogatások, mint ahogyan jövőre, ott érdemes megfontolni, várjanak-e a jövő év eleji pályázati cunamira.